Vesti -

Kostić pozajmio Todoriću više od 50 mil. EUR

Beograd -- Agrokorove firme u Srbiji su predmet okršaja banaka i vanredne uprave tog koncerna i trenutno deluje da bankari dobijaju.

Izvor: Danas
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Prema izveštaju o toku sudskih postupaka vanredne uprave Agrokora, privredni sud ne samo da nije priznao vanrednu upravu u Srbiji, već se Sberbanci, u zahtevu za blokiranje otuđenja akcija u firmama, pridružila i Inteza.

Sberbanka Rusija je već dobila privremene mere kojima se zabranjuje raspolaganje ili opterećenje akcija Agrokora u Dijamantu, udela u frikomu, vlasništva Konzuma u firmi Idea d.o.o. (različitoj od istoimenog lanca supermarket), kao i vlasništva Agrokora u firmama Kron, M-profil SPV I Nova sloga.

U međuvremenu se pojavila Inteza, koja je pokrenula postupak naplate duga protiv Konzuma, Jamnice, Zvijezde, Agrokor trgovine I PIK Vrbovec. Oni su podneli predlog za određivanje privremene mere kako konzum ne bi mogao da proda svoj udeo u Idea d.o.o. Inteza se takođe pridružila ruskoj Sberbanci u prinudnoj naplati od Agrokora I to zahtevajući njegove udele u firmama u Srbiji.

Prema Centralnom registru hartija od vrednosti, Agrokor ima zabranu otuđenja akcija u Dijamantu i to ne samo po osnovu duga prema Sberbanci iz Rusije od 100 miliona evra, već su tu i tri potraživanja drugih banaka od ukupno 35 miliona evra.

Neke od Agrokorovih firmi U Srbiji su i same već poprilično opterećene kreditima na koje je stavljena zaloga. Prema registru zaloga u Agenciji za privredne registre, na imovinu i potraživanja Agrokorovih firmi u Srbiji položene su zaloge za zajmove od preko 80 miliona evra.

Najveći deo se odnosi na Sberbanku Slovenija, koja je 20 miliona evra potraživanja od Dijamanta obezbedila mašinama i opremom, kao i pravom na zajmove koje je Dijamant godinama davao Idei u vrednosti od oko 46 miliona evra.

AIK banka ima obezbeđen zajam od 1,23 milijarde dinara (oko 10 miliona evra) Dijamantu zalogom na opremi i silosu u Odžacima. Ova banka ima velika potraživanja od Merkatora – S, Agrokorove kompanije koja upravlja supermarketima Idea, Merkator, i Roda u Srbiji.

U tri kredita, AIK banka je pozajmila Merkatoru preko 40 miliona evra, a kao zalogu je uzela prihode od davanja u zakup 20 lokala u Merkator centru u Beogradu, zatim Roda centru u Čačku, kao i u trgovinskim centrima u Nišu, Subotici Kragujevcu.

Kikindski mlin, koji je u vlasništvu Dijamanta i Frikoma, založio je opremu u Kikindi za kredit od tri miliona evra Jubanke, koja je kao i AIK banka u vlasništvu Miodraga Kostića.

Na kraju Frikom je za dva kredita kod Jubmes i Komercijalne banke u ukupnoj vrednosti od 880 miliona dinara ili 7,3 miliona evra založio ukupno 4,5 miliona tona smrznutog povrća koje stoji u hladnjačama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.