Vesti -

"Imamo plan kako da mlade zadržimo u zemlji"

Vlada će pomoći razvoj inovativnih kompanija, a pre svega mladih startapova, kako bi mladi ljudi ostajali u zemlji, kaže ministar za inovacije Nenad Popović.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Popović je tokom današnje posete Naučno tehnološkom parku (NTP) u Ccačku, a nakon sastanka sa predstavnicima gradske vlasti i predsednikom Upravnog odbora NTP Čačak Radovanom Jovanovićem, novinarima rekao da je ovaj park važan deo inovacione infrastrukture Zapadne Srbije, ali da takvih parkova mora biti više u ovom regionu.

"Mladi inženjeri u Zapadnoj Srbiji imaju talenat i preduzetnički duh, ali potreban im je dodatni podsticaj od države da se odvaže i pokrenu svoj biznis", smatra ministar za tehnološki razvoj i inovacije.

Cilj Vlade je, kako kaže, da stvori mrežu naučno tehnoloških parkova u celoj zemlji, a podrškom parku u Čačku ona to upravo to i radi.

"Tu će mladi preduzetnici moći da dobiju podršku za osnivanje sopstvenih startap firmi", kaže on.

Naučno tehnološki parkovi su od višestruke koristi za mlade preduzetnike, istakao je Popović, jer, kako kaže, oni tu osim materijalnih sredstava, mogu da se edukuju, da im mentori budu najbolji stručnjaci, a imaće priliku i da rade na najsavremenijoj tehnološkoj opremi.

"To je put za otvaranje novih radnih mesta u visokotehnološkim sektorima i način da mladi iz regiona Zapadne Srbije doprinesu ekonomskom i tehnolosakom razvoju cele Srbije", naveo je Popović i dodao da su nova radna mesta najbolji način da se mladi zadrže u Srbiji.

Popović kaže da je problem čačanskog Naučnog parka prostor, ali da je na sastanku bilo reči o mogućim rešenjima, te da će Vlada istrajati u nameri da to zaista i reši.

Nakon posete NTP u Ccačku, Popović je obišao i Institut za voćarstvo u tom gradu, i sa rukovodstvom razgovarao o mogućnostima jačeg povezivanja privrede i nauke, kao i većoj primeni rezultata naučno-istraživačkog rada u poljoprivredi i prehrambenoj industriji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.