Vesti -

Irma slabi i diže berze

Beograd -- Indeksi na svetskim berzama nastavili su rast ohrabreni optimizmom na Vol stritu, pošto je oslabio uragan Irma.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Francuski indeks CAC 40 porastao je za 0,7 odsto, nemački DAX 0,6 odsto, dok je britanski FTSE 100 u padu 0,2 odsto. Očekuje se i rast američkih indeksa, koji su juče trgovanje završili dobicima od preko jedan odsto.

Britanska funta je porasla na najviši nivo u odnosu na dolar u poslednjih godinu dana, pošto je objavljeno da je inflacija u Velikoj Britaniji bila veća nego što se predviđalo, što bi, prema mišljenju investitora, moglo da podstakne Banku Engleske da podigne referentne kamate, preneo je Blumberg.

Inflacija u Velikoj Britaniji u avgustu je porasla za 2,9 odsto, dok su ekonomisti očekivali 2,8 odsto. Funta je porasla za 0,79 odsto na 1,3272 dolara.

Berzanski indeks Stoxx Europe 600, koji obuhvata najveće evropske kompanije, danas je u plusu peti dan, što je najveći niz dobitaka od aprila.

U Aziji je japanski indeks Nikei 225 porastao je 1,2 odsto, južnokorejski Kospi 0,3 odsto, hongkonški Hang Seng 0,1 odsto, kao i šangajski kompozitni indeks 0,3 odsto. Australijski S&P/ASX 200 bio je u plusu 0,6 odsto.

Uragan Irma je naneo veliku štetu na Floridi, ali je znatno oslabio što je smanjilo brige među investitorima. S druge strane, u Severnoj Koreji, koja je bila izvor briga na tržištima, obeležena je 69. godišnjica osnivanja države bez lansiranja raketa.

Referentna američka nafta, prema podacima Blumberga, poskupela je za 0,4 odsto na 48,3 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent porasla za 0,6 odsto na 54,2 dolara po barelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.