Vesti -

SB podržava unapređenje rodne ravnopravnosti

Beograd -- Svetska banka će nastaviti da podržava unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U prethodne dve i po godine rodna ravnopravnost postavljena je kao jedan od prioriteta strukturnih reformi i javnih politika države, rekla je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović nakon razgovora sa novim šefom kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndeagvom.

Mihajlović je pre samita lidera EU i Zapadnog Balkana u Trstu inicirala osnivanje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost zemalja Zapadnog Balkana uputivši poziv Svetskoj banci i drugim važnim međunarodnim organizacijama da pruže podršku ovom procesu, saopšteno je iz Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

"Prilikom sastanka koji smo u Trstu predsednica Vlade, ministar Vujović i ja obavili sa potpredsednikom Svetske banke, dogovorena je saradnja na realizaciji ove inicijative i raduje me da smo se tim povodom danas susreli. Verujem da jačanjem regionalne saradnje možemo dostići još veće rezultate u rodnoj ravnopravnosti", navela je Mihajlović.

Mihajlović je upoznala Ndeagvu sa prioritetima rada Koordinacionog tela, istakavši značaj donošenja zakona za rodnu ravnopravnost, realizaciju nacionalne strategije i akcionog plana, kao i osnivanje regionalne kancalarije za rodnu ravnopravnost.

"U prethodne dve i po godine godine postavili smo rodnu ravnopravnost kao jedan od prioriteta, usvojili smo Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost, izradili Indeks rodne ravnopravnosti, uveli rodno odgovorno budžetiranje i pripremili novi zakon o rodnoj ravnopravnosti koji će uskoro biti usvojen“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je Koordinaciono telo, ali i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje vodi, do sada imalo odličnu saradnju sa Svetskom bankom i izrazila uverenje da će kancelarija na čelu sa novim šefom nastaviti da podržava reformske politike kojima se unapređuje i promoviše rodna ravnopravnost u Srbiji.

Ndeagva je istakao da će Svetska banka nastaviti da podržava Vladu na putu rodne ravnopravnosti, izrazivši spremnost da kroz regionalni projekat pomogne i rad buduće regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost.

"Naš cilj je da osnažimo žene, kroz upis prava svojine, pristupa imovini, tržištu rada i mogućnostima za napredovanje i na taj način doprinesemo ekonomskom rastu zemalja regiona. Vaša podrška u jačanju međusektorske saradnje nam je od velike važnosti", naveo je Ndeagva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.