Vesti -

Kotrlja se ka Srbiji: Stiže li nova auto-fabrika?

Vest da je kineski auto-proizvođač Grejt vol motor (Great Wall Motor) zainteresovan za kupovinu Fijat Krajslera navela je na spekulacije da li je Srbija u igri?

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Da Kinezi merkaju Srbiju kao potencijalnu destinaciju za neki model automobila nije novost. Podsetimo, ambasador Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da uskoro u Srbiju dolazi jedna kineska kompanija koja želi da otvori farbiku električnih automobila.

Kako smo objavili već, jedan zvaničnik te kineske kompanije rekao je da merkaju FCA i tako potvrdio ranije izveštaje da žele u celini ili bar deo italijansko-američkog proizvođača automobilskih brendova, među kojima su Džip i kamioni Ram.

Rojters prenosi da spekulacije o kineskoj zainteresovanosti za FCA traju otkako je portal Automotiv objavio da je neimenovani "poznati kineski proizvođač automobila" početkom meseca dostavio ponudu za italijansko-američku automobilsku kompaniju, što je podstaklo skok akcija Fijata na Milanskoj berzi, .

"Što se tiče ove teme, trenutno imamo nameru za preuzimanje. Zainteresovani smo za FCA", rekao je zvaničnik iz Odeljenja za odnose s javnošću Grejt vol motora, koji nije želeo da se predstavi. Nije dao ni više detalja.

Šta to znači za nas?

Kompanija „Fijat-Krajsler" je vlasnik 67 odsto fabrike u Kragujevcu a ostali, manjinski deo je u vlasništvu Vlade Srbije.

"U slučaju da dođe do situacije u kojoj cela grupa FKA menja vlasničku strukturu sudbina naše fabrike bi prvenstveno zavisila od dogovora rukovodstva "Fijata" i naše države, pišu Večernje novosti u današnjem štampanom izdanju.

List ide dalje i navodi da je kragujevačka fabrika sasvim sigurno, jedan od aduta u pregovorima FCA sa Kinezima jer se radi o jednoj od najsavremenijih i tehnološki najnaprednijih pogona "Fijata" u svetu.

Generalni direktor FCA Serđo Markione traži partnera ili kupca za sedmog najvećeg proizvođača automobila na svetu koji bi kompaniji pomogao da reši rastuće troškove, da se usaglasi s propisima o emisiji gasova i da razvije tehnologije za električne i samoupravljajuće automobile.

Akvizicija koju bi učinila kompanija Grejt vol motor bila bi jedan od najvećih kineskih industrijskih ugovora do danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.