Vesti -

Fakibaba: Srbija ključna za region

Na jednom mestu u Beogradu više od 200 srpskih firmi i proizvođača i skoro 150 turskih kompanija.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa ministrom hrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmetom Ešrefom Fakibabom, koji je istakao da je Srbija ključna zemlja za stabilnost i dalji ekonomski razvoj svih zemalja regiona.

U razgovoru o unapređenju saradnje dve zemlje u svim oblastima od zajedničkog interesa, Brnabić je naglasila da Srbija ima veliki poljoprivredni potencijal čije "mogućnosti možemo bolje da iskoristimo intenzivnijom upotrebom savremene tehnologije i unapređenjem produktivnosti proizvodnje".

Premijerka je objasnila da je "neophodno da se fokusiramo na izvoz proizvoda sa višim stepenom obrade, umesto na izvoz sirovina", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabićeva je iskazala zadovoljstvo što na Tursko-srpskom poloprivrednom biznis forumu u Beogradu učestvuje više od 150 privrednika iz oko 90 turskih kompanija, koje se bave širokim spektrom delatnosti, od proizvodnje prehrambenih i veterinarskih proizvoda, do poljoprivredne mehanizacije.

"To pokazuje snažnu zainteresovanost turskih privrednika za saradnju sa poljoprivrednicima iz Srbije, i Vlada Srbije će raditi na tome da se ta saradnja intenzivira", rekla je Brnabićeva.

Vlada Srbije, podsetila je ona, uspela je ekonomskim reformama i merama fiskalne konsolidacije da uspostavi makroekonomsku stabilnost i unapredi uslove poslovanja u Srbiji, čime je otvorila značajan prostor za ulaganja i turskih privrednika u našu prerađivačku industriju.

"Postoji veliki potencijal da se poveća vrednost trgovine poljoprivredno-prehramebenim proizvodima između Srbije i Turske, koja je u poslednjih pet godina iznosila skoro 70 miliona dolara", rekla je Brnabićeva.

Ministar Fakibaba istakao je da je Srbija ključna zemlja za stabilnost i dalji ekonomski razvoj svih zemalja regiona.

Turski ministar je naglasio da je imao izuzetno uspešne sastanke i da veruje da je saradnja između dve države, nakon današnjeg Foruma, otišla korak napred kada je reč o poljoprivrednoj proizvodnji.

Fakibaba je istakao je da bi "dve zemlje mogle da ostvare saradnju kada je reč o izvozu na treća tržišta", dodavši da je "Srbija za Tursku važna ekonomska destinacija i veliki prijatelj".

Ministar Fakibaba preneo je čestitke predsednika Vlade Turske, Binalija Jildirima, premijerki Srbije Ani Brnabić na imenovanju na tu funkciju i poželeo mnogo uspeha u njenom radu.

Turci bi greenfield i brownfield investicije u Srbiji

Postoji veliki broj potencijalnih turskih privrednika koji su zainteresovani za ulaganje u greenfield i brownfield investicije u Srbiji, ali je neophodno redefinisati ukupne ekonomske odnose sa Turskom, izjavio je predsednik Tursko-srpskog poslovnog saveta Aleksandar Međedović.

Međedović je rekao da Srbija ima ogromne šanse za izvoz na treća tržišta, a da su Turci zainteresovani za otvaranje pogona u našoj zemlji u oblastima tekstilne, građevinske i autoindustrije.

"Postoje velike šanse za izvoz naših proizvoda, a Turska znači izlaz na treća tržišta. Turski privrednici iz tekstilne, građevinske i auto industrije su zainteresovani da otvore pogone u Srbiji", rekao je Međedović.

On je objasnio i da je sporazum S SP sa Turskom dosta restriktivan, te da je potrebno iznaći način kako da se ekonomski odnosi dve zemlje dodatno unaprede.

Prema njegovim rečima, razlozi za spoljnotrgovinski deficit sa Turskom su, između ostalog, što srpski privrednici očekuju da brzo ostvare profit i nemaju iskustva u izvozu, pogotovo u Tursku.

S druge strane, kaže, Turski investitori ne poznaju zemlje Balkana i uslove za poslovanje u ovom regionu.

Potpredsednik Privredne komore Srbije i vlasnik fabrike "Sirogojno" Rade Ljubojević, navodi da zahvaljujući pojačanoj saradnji sa Turskom, moguće je trgovinsku razmenu dve zemlje sa sadašnjih 847 miliona evra podići na milijardu.

"Cilj je da se deficit poravna i da se ako je moguće uđe i u suficit", rekao je Ljubojević i objasnio da kao što Turska ima voće koje izvozi u Srbiju, i naša zemlja ima određene voćarske kulture koje može da ponudi turskom tržištu.

On je naveo da je pre svega reč o malinama, suvim šljivama, ali i drugim voćnim vrstama koje nedostaju na istočnim tržištima, a Srbija ih proizvodi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.