Vesti -

Otvoreno 5km Ipsilon kraka: "Sanjamo ga 30 godina"

Subotica -- Deo Ipsilon krak Koridora 10, obilaznice oko Subotice, dug oko pet kilometara, otvoren je za saobraćaj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je najavila da će ceo Ipsilon krak Koridora 10 od 24 kilometra biti završen do kraja 2019. godine, a predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je istakao da se ispunjava 30-godišnji san Subotičana i da se sve što se dogovori u saradnji sa SNS i ispuni.

Otvoren je sektor 2 Ipsilon kraka odnosno deo trase od kružne raskrsnice sa somborskim putem do kružne raskrsnice na bačko-topolskom putu u dužini od pet kilometara.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Prisustvovali su v.d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić, v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Izgradnja sektora 2 je uspešno završena dva meseca pre isteka ugovorenog roka. Izvođač radova je konzorcijum kompanija na čijem je čelu Vojput iz Subotice, a vrednost radova je 337,7 miliona dinara sa PDV-om.

Mihajlovićeva je podsetila da je deo Ipsilon kraka pušten u saobraćaj u martu ove godine, tako da je za 10 meseci pušteno u saobraćaj 6,5 km. Aktivnosti na izgradnji obilaznice su započete pre skoro 30 godina.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Deonica od graničnog prelaza Kelebija do petlje Subotica jug dužine oko 24 kilometara treba poluauto-putem da poveže granični prelaz Kelebija sa auto-putem Horgoš - Novi Sad odnosno severnim krakom Koridora 10.

“Neko je to pre nas je radio, kako su već rekli oni koji su govorili pre mene, dvadesetak i više godina i taj san je trajao 20 godina. Nadam se da sve što budemo i na dalje radili u infrastrukturi da neće biti nedosanjani san nego ćemo sve što planiramo i da uradimo”, naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da su Srbiji potrebni putevi i da ne postoji nijedan grad u Srbiji kojem nisu potrebne obilaznice, pošto se privreda polako budi i da zato moramo da budemo spremni za nove investicije i investitore.

Mihajlovićeva kaže da iako je bilo planirano da se naredne godine nastavi gradnja Ipsilon kraka da će već za poslednji kvartal ove godine biti povučena sredstva planirana za taj projekat u 2018.

Dodala je da će dokumentacija biti pripremljena i da bi već do 1. septembra mogli da objave javni poziv za naradnu deonicu.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Ministarka je istakla i da je plan da se cela Srbija poveže autoputevima i regionalnim putevima, ali i boljim lokalnim putevima, čemu će ministarstvo posvetiti posebnu pažnju naredne godine, jer je to neophodno za dalji razvoj zemlje.

Mihajlovićeva je zahvalila Putevima Srbije i Koridorima Srbije, koji su bili izvrstan investitor i nadzor.

Pastor je rekao da je izgradnja Ipsilon kraka nedosanjani san Subotičana.

“Hteo bih da kažem kao čovek koji je više od 50 godina proveo u ovom gradu da je izgradnja Ipsilon kraka 30-godišnji san Subotičana i u proteklih 30 godina nije bilo političke strukture koja ovaj projekat nije istakla u prvi plan. To je jedno životno pitanje, kroz Suboticu dnevno prolazi oko 1.000 kamiona, što je godišnje više od 350.000 teških kamiona, tako da je ovaj projekat od životnog značaja, ne samo sa privrednog aspekta i već i da imamo grad u kome se može normalno živeti”, naglasio je.

On je dodao da je pre roka završena ta deonica i da veruje da će kompletan Ipsilon krak biti gotov u 2019. - iako je rok 2020. godina.

Gradonačelnik Subotice Laban je rekao da će obilaznici izmestiti teški saobraćaj iz Subotice i da su Vlada Srbije i Ministarstvo gradjevinarstva prepoznali ekonomski i drugi značaj završetka tog projekta.

Istakao je da su radovi na danas otvorenoj deonici počeli 5. maja i završeni 31. jula odnosno dva meseca pre roka.

Laban je rekao da će Ipsilon krak doprineti i razvoju industrijske zone Mali Bajmok u Subotici.

Obilaznica oko Subotice je veoma značajna saobraćajno i ekonomski za Suboticu i Srbiju. Projekat realizuju Ministarstvo gradjevine i Koridori Srbije. Obilaznica će rasteretiti saobraćaj u Subotici i pospešiti razvoj industrijske zone u tom gradu.

Prva deonica, deo obilaznice i to deo sektora 3 u dužini od 1,5 km izgradjen je u martu 2017. a vrednost izvedenih radova je bila 114 miliona dinara sa PDV-om.

Koridori Srbije su obavljali i poslove stručnog nadzora nad izgradnjom dela Ipsilon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.