Vesti -

"Vulin rekao nema pomoći, a onda stali iza Hrvata"

Beograd -- Radnici Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke protestuju pred zgradom vlade i kažu - biće još protesta ako im ne isplate zaostale zarade.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vujičić kaže da radnici Goše oko 30 meseci nisu primili platu, te da se njemu lično duguje više od 650.000 dinara. Kako je naveo, pet i po godina državi nije uplaćen porez. Odgovarajući na pitanje da li su stupili u kontakt sa novim vlasnikom, Vujičić je rekao da još uvek nisu. Vujičić je upitao i "ko je omogućio da tajkun iz Slovačke ukrade građanima sedam miliona evra i pobegne iz Srbije''.

Na protestu koji je počeo oko 10 časova ima oko 100 radnika Goše, a podršku im daju radnici beogradskog IMT-a. Najavljeno je da će protest trajati tri sata.

Predsednik Štrajkačkog odbora Goše Milan Vujičić rekao je novinarima na protestu da je zahtev radnika te fabrike da im Vlada pomogne da ostvare svoja prava jer je pomagala i drugim privatnim firmama, kao što su Fijat, Gorenje i Agrokor.

“Kad smo počinjali štrajk, ministar Vulin je izjavljivao da država ne može ništa da pomogne, pa se posle 15 dana desio slučaj Agrokora, hrvatske privatne firme, pa država stane iza njih. Pa štrajk u Fijatu, pa u Gorenju,…”, kaže on.

“Kulminacija koja nas je šokirala je kad je država prošle nedelje otkupila 93 odsto Galenike koja je privatizaovana dva ili tri puta -3 puta… Kako sad za nekog je država majka a nekome ne? Kako su druge privatne firme pa država dođe da pomogne?”, upitao je Vujičić.

“Nama je sve jasno, sve vidimo šta se dešava”, kazao je.

Naveo je i da im je na sastanku sa ministrom privrede Goranom Kneževićem poručeno da podnesu krivičnu prijavu za privredni kriminal jer su otkrili da su bivši direktori posao od 50.000 evra Irancima radili za 22.000 evra, a nekome je išao kajmak.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

“Od 2015. smo 10 krivičnih prijava podneli različitim insititucijama i niko nikada nije došao da pogleda, što je paradox. Mi 150 dana štrajkujemo u Goši, nijednom ni poreska inspekcija, ni finansijska policija, ni inspekcija rada nisu došli u fabriku da ispitaju stanje. Da li im neko ne da ili neće ne znam, ali ako smo pravna država, onda bi morali”, kaže on.

On je naveo da danas izvršitelji u Goši plene imovinu po tužbi radnika koji su sudski tražili isplatu zaostalih zarada.

"Nije nam jasno kako je država dozvolila da bivši vlasnik Goše, slovački Žos, sebi obezbedi zaradu od sedam miliona evra, tako što državi nije plaćao poreze, a sada premijerka Ana Brnabić tvrdi da je država uplatom doprinosa dala Goši 250.000 evra narodnih para. Zar nisu i onih sedam miliona evra narodne pare?", zapitao je Vujičić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Okupljeni nose parole - Fabrike radnicima, Radnički protest, 24.000 spornih privatizacija, Plata - šta je to, Vratićemo oteto...

Među okupljenim radnicima je i lider Pokreta ''Dveri'' Boško Obradović.

Radnici, koji su u poslednja tri meseca primili samo 100 dinara, po njegovim rečima, od države traže da stupi u kontakt sa vlasnikom te fabrike i da se nađe rešenje za njihove probleme.

Zaposleni u Goši su u generalnom štrajku od 28. marta ove godine zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica. Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.