Vesti -

"Reagovali za Fijat i Agrokor, a za nas ne može"

Beograd -- Radnici fabrike šinskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke organizuju u 10.00 protest ispred Vlade Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zahtevaju da država stupi u kontakt sa vlasnikom fabrike i pomogne oko isplate zaostalih plata, rešavanja problema nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Predsednik Štrajkačkog odbora "Goše" Milan Vujičić rekao je za dnevni list Danas da je Vlada Srbije mogla da reaguje kada je reč o "Fijatu", "Galenici" i "Agrokoru", a da je pitanje kako ne može da reaguje u slučaju fabrike šinskih vozila.

"Kakvu mi to Vladu imamo kada ne može da privoli jednog običnog vlasnika firme da dođe i razgovara sa svojim radnicima", rekao je Vujičić.

On je upitao i ko je dozvolio da firma napravi toliki dug prema radnicima i ocenio da je država "svojim nečinjenjem i uvlačenjem stranim investitorima dovela do toga da nastane toliki dug".

Ministarstvo privrede saopštilo je ranije da je "Goša" privatna kompanija, ali da je država učinila sve kako bi pomogla radnicima, odnosno da im je obezbedjena jednokratna novčana pomoć od 60.000 dinara po zaposlenom, a da su zdravstvene knjižice radnicima overene do 30. septembra zahvaljujući uplati 6,5 miliona dinara iz budžeta Srbije.

Vujičić je ranije agenciji Beta rekao i da još nisu dogovoreni poslovi Goše sa železarom iz Smedereva i Jugoimportom, u čemu je posredovalo Ministarstvo privrede.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.