Vesti -

"Rast 2,5 odsto, a plan bio 3 - slede mere"

Beograd -- Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da očekuje da će kratkoročne mere koje je Vlada planirala da preduzme delimično kompenzovati gubitak u BDP-u zbog suše

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako je istakla premijerka, ove mere do kraja godine mogu da donesu dodatni rast od 0,2 do 0,3 odsto BDP-a.

Brnabić je na konferenciji za novinare podsetila da je privredni rast prošle godine bio 2,8 odsto i dodala da se nada da će ove godine biti 2,5 odsto, a plan je bi rast od tri odsto

"Kratkoročne mere mogu da donesu dodatni rast od 0,2 do 0,3 odsto BDP-a. Dobra stvar je što su svi ostali ekonomski pokazatelji dobri. Izvoz raste 10 do 12 odsto, prerađvačka industrija šest do osam odsto. U tom smislu pokazatelji su takvi da imamo rastuću i dinamičnu ekonomiju", rekla je premijerka novinarima u Vladi Srbije.

Ona je rekla da kratkoročne mere nisu strateške i da one mogu donekle da kompenzuju gubitak u BDP do kojeg je najviše došlo zbog velikih suša.

"Radimo ono što možemo da uradimo sada za dva kvartala i to su kratkoročne mere, koje imamo spremne i možemo da uradimo sa ne tako velikim resursima. Jedna od tih mera je čišćenje kanala. Tu ćemo uložiti veća sredstva. Dobili smo više zahteva za subvencije za traktore, za mašine i opremu", kazala je Brnabić.

Ona je rekla da se poljoprivrednicima koji su podneli potpune zahteve može izaći u susret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.