Vesti -

"Najteže gradilište Evrope, stub kao 20 spratova"

Vladičin Han -- Izgradnja Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru je trenutno najteže gradilište u Evropi, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

V.d. direktora preduzeća Koridori Srbije Zoran Babić je rekao da izvođači i podizvođači tu rade danonoćno, 24 sata dnevno, i pozvao ih da dodatno ubrzaju radove kako bi građani što pre dobili moderan i bezbedan auto-put.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je “lansiranju" nosača sa obe strane mosta Vrla u Vladičinom Hanu, koji je sa 644,4 metara najduži most na južnom kraku Koridora 10.

Mihajlovićeva je rekla da je ponosna na naše izvođače i podizvođače, ali i na Koridore i Puteve Srbije.

Kako je rekla, završava se Koridor 10 i da je zbog toga ove godine registrovano 12 miliona vozila više na našim auto-putevima nego 2014. “To nije zato što se neko odjednom setio da prolazi kroz Srbiju već zato što završavamo moderan auto-put”, navela je Mihajlovićeva.

Istakla je da je na našem auto-putu uveden vaj-faj internet i postavljeni su punjači za električne automobile.

Mihajlovićeva dodaje da je ponosna i zadovoljna i da će sledeće godine biti gotov kompletan Koridor 10 koji će koristiti građani.

Navodi da auto-put znači više investicija, radnih mesta, ali i bolji život za sve nas. Mihajlovićeva je poručila da će vlada i država pomoći koliko god mogu u realizaciji projekata.

Babić je rekao da je izgradnja auto-puta kroz Grdeličku klisuru najveći, najznačajniji i najzahtevniji infraktrukturni poduhvat u ovom delu Evrope.

On je naveo da se u tih 26 kilometara kroz Grdeličku klisuru grade dve velike petlje - Predejane i Vladičin Han, zatim dva tunela od kojih je Manajle sa 1.808 metara najduži tunel u Srbiji.

Podseća da se gradi 14 kilometara potpornih zidova i 33 mosta, od kojih je najduži most Vrla od oko 645 metara.

Babić kaže da su na tom mostu stubovi visoki više od 62 metra i da je to najviši i najveći most na južnom kraku Kordora 10. “Ovo je veličanstveni objekat. Ovi stubovi su veličine jedne dvadesetospratnice. Spajamo ih sa 140 nosača, a svaki je težak 87 tona.”

Babić ističe da su radnici vredni i odgovorni i da je angažovano mnogo domaćih podizvođača, kao i da se radi punom parom po svim vremenskim uslovima.

On je zahvalio predsednku Vučiću, vladi i Mihajlovićevoj, kao i finansijerima - Svetskoj banci i Evropskoj investicionoj banci i radnicima.

Poručio je da ovu zahvalnost i podršku ne shvate tako da uspore već da grade još više više kako bi projekat kroz Grdeličku klisuru i južni krak Koridora 10 priveli kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.