Vesti -

Srbija čisti "groblja" vozova: Cena 125.000 EUR

Beograd -- Preduzeće "Srbija voz" objavilo je oglas za prodaju tri rashodovane električne lokomotive, a licitacija će biti održana 18. avgusta.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Groblja" vozova se nalaze na nekoliko lokacija u Srbiji, a najviše starih vagona je godinama bilo parkirano u Topčideru u Beogradu i u "Želvozu" u Smederevu. Kompozicije u kojima su nekada sedeli putnici, zarasle su u korov, a vagoni su uglavnom opustošeni. U mnogima je izraslo čak i drveće.

Reč je o vozilu proizvedenom pre 42 godine. Očekuju zaradu od 280 miliona dinara, pišu Večernje novosti.

Početna cena dve lokomotive, koje su na prugama od sedamdesetih godina prošlog veka je četiri miliona dinara, dok je treća, proizvedena pre 42 godine, ponuđena za 15 miliona dinara, odnosno oko 125.000 evra.

Električne lokomotive prodaju se u viđenom stanju, bez prava kupca na naknadnu reklamaciju.

Lane su rashodovana 372 putnička vagona, 12 elektrolokomotiva kao i 99 motornih kola, koja su dugi niz godina van upotrebe. Dosad je na održanih pet licitacija prodato 370 putničkih vagona, devet elektrolokomotiva i motornih kola - 63. Vrednost zaključenih ugovora je oko 234 miliona dinara. Čišćenje pruga od starih kompozicija na kolosecima zaraslim u korov se nastavlja.

“U toku je javna licitacija za prodaju tri električne locomotive”, kaže Jugoslav Jović, v. d. direktora "Srbija voza".

“Uskoro će biti raspisana i licitacija za prodaju motornih kola i prikolica koje se nalaze u Zemunu. Ovi vagoni su godinama bili van upotrebe, a bila su potrebna velika ulaganja da bi se osposobili, tako da je njihova popravka neisplativa. Sve što prodamo biće iskorišćeno za vraćanje starih dugova, koje smo nasledili podelom "Železnica"”, ističe on.

Plan "Srbija voza" je da s pruga ukloni sve rashodovane vagone koji su decenijama parkirani na sporednim kolosecima. Osim ova 372 vagona nameravaju da prodaju još 111 lokomotiva, prikolica i motornih kola. Njihova ukupna procenjena vrednost je 280 miliona dinara, odnosno 2,3 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.