Vesti -

BG: Majstori se povukli, radovi obustavljeni

Beograd -- Povodom spornog nadziđivanja na Zvezdari, gde je tavan preuređen u zaseban stan, oglasila se i građevinska inspekcija ove opštine.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Veštačenjem iz 1990. godine, koje je potpisao Građevinski fakultet, već je utvrđeno da zgrada, bez posebnih vidova obezbeđenja, ne može da izdrži nadziđivanje ili preuređivanje. Povod za analizu bilo je nestručno obavljeno nadziđivanje iz 1958. godine.

Ona je utvrdila da je na snazi privremena zabrana svih radova na trošnoj dvospratnici, i to do pravosnažnog okončanja parničnog postupka.

Stanari problematične zgrade presavili su tabak, jer, kako tvrde, teška betonska konstrukcija ugrožava stabilnost stambenog objekta. Prema njihovim navodima, iako investitor ima građevinsku dozvolu, nisu preduzete neophodne mere da se zgrada obezbedi, pa do veštačenja radovi ne bi smeli da budu nastavljeni, pišu Večernje novosti.

“Građevinski inspektor je konstatovao da je Viši sud u Beogradu usvojio predlog za određivanje privremene mere i 5. jula 2017. godine doneo rešenje kojim je insvestitoru zabranio preduzimanje i nastavak izvođenja radova na rekonstrukciji, adaptaciji i promeni namene tavanskog prostora u stambeni”, kažu iz Opštine.

“Takođe, naloženo je uspostavljanje pređašnjeg stanja na stambenoj zgradi, saniranje svih izvedenih radova na objektu i uklanjanje postavljene konstrukcije i materijala u objektu i oko njega”, dodaju oni.

Kako stanari dvospratnice ističu, radnici se od prošlog petka nisu vraćali na gradilište.

Podsetimo, stanari dvospratnice na Zvezdari već danima strahuju od urušavanja trošne stambene zgrade, pošto je, umesto tavana, na njoj osvanuo novi stan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.