Vesti -

Grci ne daju za tepsiju ribe, nema više prodaje

Beograd -- Grčka kompanija „Helenik šugar” neće prodavati dve šećerane u Srbiji, u Žablju i u Crvenki, već će unapređivati proizvodnju šećerne repe i šećera.

Izvor: Dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Inače, treba reći i da Francuzi i Austrijanci nisu sami bili u igri. Kako je pojasnio portparol „Helenik šugara” Hristos Aleksopulos, „Kristal union” je ponudu poslao zajedno s hrvatskom kompanijom „Viro”, a „Agrana” je ponudu napisala s „MK grupom” u posedu ovdašnjeg biznismena Miodraga Kostić, a iza njih je nemački „Sud cuker”.

To je odlučio Upravni odbor kompanije, pošto je razmotrio ponude dva zainteresovana kupca, francuskog „Kristal uniona” i austrijske „Agrane”, i ocenio ih kao neprihvatljive, izjavio je portparol „Helenik šugara” Hristos Aleksopulos.

“Nijedan od ta dva investitora nije ponudio ni približno koliko vrede dve srpske šećerane. „Agrana” je htela da kupi obe šećerane za između 50 i 51 miliona evra, a „Kristal union” za 25 miliona evra, dok je vrednost šećerana u Žablju i u Crvenki, po mišljenju Upravnog odbora, oko 85 miliona evra. „Helenik šugar” neće više oglašavati prodaju te dve šećerane. To je definitivna odluka Upravnog odbora i više nećemo objavljivati javni poziv za prikupljanje ponuda zainteresovanih investitora već planirati unapređivanje proizvodnje šećera, odnosno sejanja šećerne repe i ulagati u proizvodni proces”, kaže on.

O tome da Grci planiraju da prodaju šećerane u Žablju i Crvenki u javnosti se spekulislao godinu-dve, sve dok početkom godine „Helenik šugar” nije objavio javni poziv za prikupljanje ponuda potencijalnih kupaca. Ali i tada je iz kompanije bilo naznačeno da će ovdašnje šećerane prodati pod uslovom da se pojavi pravi kupac, koji će platiti stvarnu cenu dveju šećerana, istovremene pružiti dokaze da namerava da unapredi proizvodnju šećera, invesitra i na duže pruži garancije da će šećerane raditi.

Portparol grčke kompanije „Helenik šugar” Aleksopulos istakao je da je u Srbiji kompanija proletos ugovorila šećernu repu na 23.000 hektara te da očekuje da će biti dobijeno oko 210.000 tona šećera.

“Godina je sušna pa prinos neće biti baš najbolji”, kazao je Hristos Aleksopulos i naglasio da kompanija „Helenik šugar” očekuje da ostvari čist prihod od ovogodišnje repe/šećera oko 31 milion evra. “Lane je šećernom repom bilo posejano 18.000 hektara, proizvedeno 180.000 tona šećera i ostvarena čista dobit od 23,4 miliona evra”.

Podsetio je i na to da u proteklom periodu, iz godine u godinu, „Helenik šugar” u Srbiji ima sve više posejane šećerne repe jer poštuje ugovore s poljoprivrednicima u pogledu isplate i obezbeđivanja semena i zaštitnih sredstava.

“U protekle dve sezone organizovali smo predavanja na Poljoprivrednom fakultetu gde su proizvođači mogli da čuju kako da povećaju prinos po hektaru, i takvu edukaciju ćemo nastaviti”, naglasio je Hristos Aleksopulos.

„Helenik šugar” ima tri šećerane u Grčkoj i, zajedno s dve srpske, nalazi se među prvih pet proizvođača šećera uzimajući u obzir tržište Evrope, Rusije i Ukrajine…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.