Vesti -

"BG-Čačak za sat, to mora biti do decembra"

Beograd -- Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je da bi do kraja godine trebalo da se iz Beograda do Čačka stiže za sat vremena.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"To mora biti već ove godine u novembru ili do kraja godine", navela je Mihajlovićeva za RTS.

Mihajlovićeva je rekla da je posao države da stvara uslove kako bi moglo da se radi. "Kao država stvaramo zakone, crne i bele liste da vidimo koje su kompanije dobre, a koje nisu, da imamo dovoljno novca – a ova Vlada ima dovoljno novca i plaća sve svoje obaveze. Izvođač ima jednu obavezu – da poštuje ugovor", istakla je ministarka.

Zbog usporavanja radova ima i kažnjenih i izvođača upozorenih žutim kartonima.

"Mi smo, recimo, na Koridoru 11 uputili izvođaču opomenu pred raskid ugovora, ukinuli smo saglasnost za neke podizvođače. Na Koridoru 10 su 'Koridori Srbije' kaznili neke izvođače i mi ćemo verovatno dati još neke opomene pred raskid i to je ono što mora da se dešava da bi se posao ubrzao", istakla je Mihajlovićeva.

Napominje da uglavnom svi izvođači, kada se počne sa opomenama, krenu da ubrzavaju poslove.

"Mi 24 sata vršimo monitoring nad svim izvođačima, to je jedan od glavnih razgloga zašto mi danas možemo da kažemo da imamo 200 kilometara auto-puteva više", ukazala je Mihajlovićeva.

Srbiji je, smatra, potrebna ozbiljna nacionalna građevinska kompanija koja će imati svoje radnike i svoje mašine.

"U septembru ćemo razgovarati o tome kako da napravimo takvu kompaniju. Srpske građevinske kompanije su prethodnih 20 godina doživele cunami. Nemaju mogućnost da imaju prave bankarske garancije, da može da se pojavi na svetskim i našim tenderima. S druge strane, država jača, šteta je da ne osposobimo jednu veliku kompaniju koja će imati radnike i dobre mašine. Ne mora da bude javno preduzeće, smatramo da ne treba da bude, može da bude u početku deoničarsko društvo", rekla je Mihajlovićeva ističući da je cilj da se zapošljavaju domaći radnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.