Vesti -

"Ponašanje FCA presedan, nije kraj pregovora"

Beograd -- Generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović kaže da je poslovodstvo Fijat Krajsler automobila Srbija prekršilo Zakon o radu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

On je za agenciju Beta rekao da se slovenačka firma Gorenje pokazala kao odgovorni poslodavac jer je odmah započela pregovore sa radnicima u njenoj fabrici u Valjevu, a FCA kao neodgovorni poslodavac koji je dugo odbijao i da razgovara sa radnicima.

"Ponašanje poslovodstva FCA je nekorektno i presedan za jednu pravnu zemlju", rekao je Mihajlović.

Dodao je da Srbija može da donosi kakve god zakone o radu ako "dopusti da ih neka kompanija gazi, a to znači da je zemlja na stramputici i da ne zna kako kao takva može u Evropu".

On je istakao da "država nije bila sposobna da za pregovarački sto dovede rukovodstvo Fijata u određenom roku koji predviđa Zakon o radu, a zatim je kao medijator više štitila poslodavca".

"Štrajkački odbor i rukovodstvo FCA u Kragujevcu postigli su na kraju sporazum, sigurno ne onakav kakav su očekivali radnici, ali nikad se štrajkom ne ostvare svi zahtevi", rekao je Mihajlović.

Radnici kragujevačkog Fijata, prema njegovim rečima, u septembru mogu da i dalje pregovaraju o zahtevima jer će se tada potpisati kolektivni ugovor.

"Ako u septembru bude utvrđeno da postoji dobit u poslovanju kragujevčke fabrike, radnici mogu pregovarati o njenoj raspodeli", rekao je Mihajlović.

On je istakao da je sada samo potpisan sporazum ali ne i kolektivni ugovor i da na pregovore još nije stavljena tačka.

"Potpisani sporazum između rukovodstva i Štrajkačkog odbora je osnov za ugovaranje novog trogodišnjeg ugovora", rekao je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.