Vesti -

Sindikati: Tužan dan za radnike

"Oročiti radnike sindikalnim potpisom da u naredne tri godine ne štrajkuju za svoju egzistenciju, poraz je sindikalnih ideja, pobeda vlasti", smatra "Sloga".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Epa/SRDJAN SUKI
Foto: Epa/SRDJAN SUKI

Sporazum poslovodstva kompanije FCA Srbija i Samostalnog sindikata zaposlenih, tužan je dan za radništvo Srbije i pokazuje koliko su srpski radnici taoci politike istrošenih sindikata koje vlast godinama pomaže, favorizuje i aktivira po potrebi svoje politike, ocenili su Ujedinjeni sindikati Srbije "Sloga".

"Ono što je ponuđeno radnicima Fijata je ništa, a koji su ustupci takozvanog 'reprezentativnog' Samostalnog sindikata i za koju cenu - videćemo, jer su razgovori i dogovori koje oni vode u ime radnika uvek tajni. To nije ništa novo, ponavlja se već decenijama, i uvek na štetu radnika", navodi se u saopštenju "Sloge".

"Sloga" smatra da je "najporazniji pristanak Samostalnog sindikata FCA da se kolektivnim ugovorom u ime radnika uzdržava od legitimnog i zakonskog prava na štrajk tokom naredne tri godine".

"Oročiti radnike sindikalnim potpisom da u naredne tri godine ne štrajkuju za svoju egzistenciju, poraz je sindikalnih ideja, pobeda vlasti i dokaz njene moći da sindikate u Srbiji drži pod kontrolom", smatra "Sloga".

Taj sindikat je ocenio i da je to "Pirova pobeda" Vlade i premijerke Ane Brnabić "koja je, slično poput nekadašnje gvozdene britanske premijerke Margaret Tačer, radila na tome da umanji moć sindikata, optuživši ih da štrajkovima podrivaju parlamentarnu demokratiju i ekonomski učinak".

"Sloga" je podsetila da su premijerka i ministri apelovali na prekid štrajka pozivom na patriotizam i ljubav prema zemlji, i istakla da je Srbija, za razliku od Velike Britanije "toliko zaostala, bedna i gladna, da pozivi na patriotizam i ovaj današnji čin neće zaustaviti narastajuće nezadovoljstvo i radničke štrajkove, i zasigurno je uvertira u dalja socijalna previranja koja su neizbežna, možda i radikalnija, poučena ovim negativnim iskustvom još jedne amortizacije radničkog nezadovoljstva i prodaje sindikalnih ideja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.