Vesti -

Pevačima odzvonilo, Vlada Srbije donela odluku

Beograd -- Pevači u Srbiji više neće moći da rade na crno. Svi estradni umetnici će po novoj odluci Vlade morati da imaju ugovor sa klubom ili restoranom u kom nastupaju

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U tom ugovoru će jasno biti navedeno koliko su plaćeni. Ipak, još nije poznato kako će se kontrolisati primena na terenu.

Da li je na, na primer, ovaj novac plaćen porez? Nije, jer se ne zna ni ko ga je dao ni koliko ga je dao. Ipak, to bi uskoro moglo da se promeni. Gotovo isti kolektivni ugovor donet je još 2015. godine, ali nikada nije zaživeo u praksi.

“Kada poslodavac angažuje nekog umetnika, imaće obavezu da potpiše ugovor po kome će da mu uplati na račun, a državi da plati porez, PIO, socijalno...”, objašnjava Žarko Šakić iz Unije poslodavaca Srbije.

A na pitanje kako će se kontrolisati bakšiš kažu da se to nigde na svetu ne kontroliše.

Za to vreme, estradna umetnica i vlasnica kafane Zorica Marković svodi račune.

“Nemoj da me pitaš, boli me glava od sabiranja, platiti se mora. Ja sam se sabrala da se ne bih oduzela”, kaže Markovićeva.

Ipak, tvrdi da poštuje zakon jer za nju je država kuća, a u kuću se mora ulagati.

“Muzičari koji su prijavljeni u nekim udruženjima dogovorlili su platu i njima odgovara, sve im je to simpatično. Mnogi traže makar pola, trećinu...ja sam to izbegavala, možda me neko ocinkari pa me to košta. Neće biti lako ni njima ni ljudima koji drže kafane...”, ističe ona.

Samostalni sindikat estradnih umetnika i izvođača angažovaće i svoje kontrolore. Država u sivoj zoni na ovakav način gubi stotine hiljada evra godišnje ali ipak na pitanje poreskoj upravi na koji način će i koliko inspektora kontrolisati sprovođenje novih pravila, nismo dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.