Vesti -

Stanari besni: Osvanuo novi stan, preti urušavanje

Beograd -- Stanari dvospratnice na Zvezdari već danima strahuju od urušavanja trošne stambene zgrade, pošto je, umesto tavana, na njoj osvanuo novi stan.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Sekretarijata za inspekcijske poslove izašao je po prijavi na teren i utvrdio da je izvođenje radova odobrila Opština Zvezdara koja je dužna i da nadzire gradnju. "Novosti" iz Opštine nisu dobile odgovor u vezi sa ovim slučajem. Međutim, Kadijević tvrdi da inspekcija ove lokalne samouprave nije zatvorila gradilište jer investitor poseduje pravosnažnu građevinsku dozvolu i da na to ne utiče nikakva sudska zabrana.

Kako navode, investitor je, ignorišući privremenu sudsku zabranu, priveo kraju radove koji ozbiljno ugrožavaju statiku objekta i bezbednost šest porodica koje žive u zgradi.

Građevinske radove, u Ulici Silvija Kranjčevića 6, Opština Zvezdara odobrila je u maju, pošto je, prema rečima stanara, predsednik kućnog saveta bez njihovog znanja i saglasnosti potpisao ugovor sa investitorom. Radovi su otpočeli 1. jula, a istog dana stanari su podneli tužbu sudu, pišu Večernje novosti.

“Viši sud je 7. jula doneo privremenu meru kojom je investitoru zabranio dalje izvođenje radova i naložio vraćanje zgrade u prvobitno stanje do okončanja sudskog postupka”, priča Valerijan Kadijević, jedan od stanara.

“Međutim, tridesetak radnika je već sledećeg jutra otpočelo rušenje krova. Nešto kasnije istog dana, na naš poziv došla je i građevinska inspekcija i donela rešenje kojim se investitoru zabranjuje dalje izvođenje radova. Uprkos tome, radovi su nastavljeni, a do jučerašnjeg dana oni su gotovo privedeni kraju”, objašnjava on.

Da sve bude gore, veštačenjem iz 1990. godine već je utvrđeno da zgrada, bez posebnih vidova obezbeđenja, ne može da izdrži nadziđivanje ili preuređivanje.

“Kao posledica nestručnog nadziđivanja obavljenog još 1958. godine, trotoari su se povukli prema zgradi za oko pet centimetara, dok su se zidovi nagnuli za oko dva centimetra “, dodaje Kadijević.

“Došlo je i do prodiranja vode u temelje zgrade, što je uslovilo njeno rascvetavanje, ali i do pomeranja zidova, stepeništa i terasa. Tom prilikom oštećene su i vodovodna i kanalizaciona mreža”, kaže on.

Kako zabrinuti stanar zaključuje, bez sistemskog ojačavanja konstrukcije, zgrada ne bi smela da se opterećuje i opasnost kojoj su izloženi on i ostali stanari svakim danom sve je veća.

“Temelji zgrade ne samo da nisu ojačani, već nisu ni dirnuti, pa ne smem ni da mislim u kakvom su stanju, sada kada je stara drvena konstrukcija zamenjena više tona teškom betonskom”, zaključuje on.

“Pre 28 godina, Opština Zvezdara je raspisala konkurs za dodelu tavanskog prostora u našoj zgradi, i tom prilikom dodelila ga je jednom beogradskom preduzeću radi pretvaranja u stan površine 75 kvadratnih metara”, objašnjava Kadijević.

“Stanari su podneli žalbu, nakon čega je veštačenje o stabilnosti zgrade izvršio Građevinski fakultet u Beogradu, a nalaz potpisao jedan od najvećih tadašnjih stručnjaka za statiku i fundiranje”, dodaje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.