Vesti -

Senzori u košnici - savet pčelara iz fotelje

Beograd -- Nakon što je Razvojna agencija Srbije raspisala konkurs ''Najbolja projektna ideja za regionalni razvoj'', u SANU su dodeljene nagrade pobednicima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pobednici konkursa, studenti iz Čačka, pokazali su da je moguće povezati računarstvo i informacione tehnologije sa poljoprivredom i pčelarstvom.

Čačanski studenti predstavili su svoju ideju praćenja različitih parametara u košnici, uz pomoć bežičnih senzora, koji bi se prenosili na računare i pametne telefone.

“Prvenstveno naša ideja je namenjena pčelarima početnicima, gde bi iskusni pčelari pristupili prikupljenim podacima i tako im pomogli i dali savete bez izlaska na teren”, kaže Slađana Đurašević, student doktorskih studija računarskog inženjerstva.

“Ono što mi planiramo u budućnosti, u smislu realizacije ove naše ideje, jeste da napravimo pilot realizaciju ove ideje koja bi se bazirala na komercijalnom raspoloživom hardveru i softveru”, kaže Siniša Ranđić, profesor Fakulteta tehničkih nauka.

Od 69 vrlo kreativnih predloga, ideja ''Pčelarstvo za svakoga'' osvojila je milion dinara.

“Morali smo da odaberemo 15 najboljih od tih svih dobrih koje smo dobili i od 15 mogla bih recimo da istaknem da je najviša zastupljena neka vrsta proizvodnje, isticanje nekih prirodnih potencijala. Gde govorimo o prirodnim izvorima, o prirodnom lekovitom bilju, o svemu onome što Srbija nudi sama po sebi”, kaže Tamara Jurenić, Razvojna agencija Srbije.

Od 15 najboljih, prvih sedam je dobilo nagrade, dok je za preostalih osam stigla neočekivana podrška.

“Vrlo dobrodošla podrška ministarstva za evropske integracije i ministarke Jadranke Joksimović, koja je prilikom dodele nagrada za prvih sedam najbolje rangiranih projekata, obećala podršku i za ostalih osam koji na žalost nisu imali sreće da ovog puta budu nagrađeni”, kžae Jurenić.

Ministarka je obećala da će pokušati da odvoji deo sredstava koje Srbija dobija iz pretpristupnih fondova EU, za realizaciju projekata koji nisu nagrađeni, a takođe su kvalitetni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.