Vesti -

Banke dižu cenu održavanja tekućeg računa

Banke su najavile povećanje naknada za održavanje i vođenje tekućih računa, a koliko trenutno koštaju?

Izvor: B92, Politika, Kamatica
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Kada je Ljubodrag Savić, profesor na beogradskom Ekonomskom fakultetu, otišao u banku da otvori tekući račun, bankarska službenica ga je obavestila da je cena mesečnog održavanja računa tolika i tolika.

"A kako vi to održavate račun za te pare? Da li svakih sedam dana vadite fasciklu iz fioke i brišete sa nje prašinu?", upitao je profesor službenicu.

U bankama, kao što je poznato, svaka usluga se plaća, a banke najviše zarađuju na onim proizvodima koje građani moraju, po slovu propisa, da imaju, a to su tekući računi. U Srbiji ima čak 7,4 miliona tekućih računa, a njih je otvorilo 4,9 miliona građana što znači da neki građani imaju po dva i više računa, piše Politika.

Koliko košta tekući račun?

Kako tekući račun ima veliki broj građana, banke na osnovu naknade za ovu uslugu zarađuju poprilično, piše portal Kamatica.

Ukoliko pogledamo u pojedinim bankama ova usluga je besplatna, pa ne možemo da ne primetimo da je u drugim za ovo potrebno izdvojiti i do 610 dinara. Održavanje računa ne naplaćuje samo par banaka, ali se može desiti da su ovi računi vezani za studente i mlade, dok za starosnu granicu preko 27 godina ova usluga košta u većini banaka.

Veća cena održavanja uglavnom bi trebalo da obezbedi određenu korist, ali osnovne stvari poput m-bankinga, e-bankinga, podizanje novca na bankomatu, trajnih naloga i SMS obaveštenja imaju u okviru skoro svih paketa, pa zašto se onda cena ove usluge razlikuje toliko?

Pojedine banke su visoke naknade za vođenje računa opravdale besplatnim deviznim računima, ali i osiguranjem od zloupotrebe oduzete kartice, skimminga, troškova blokiranja i zamene kartice i nezakonitog korišćenja mobilnog telefona od trećih lica.

Bankari će svakako uz tekući račun svojim klijentima ponuditi i određene platne kartice, ponekad one imaju određene dobrobiti poput kupovine na rate bez kamate, uslovljavaju klijente da otvore određeni tekući račun, ali za većinu ćete morati da izdvajate novac svakoga meseca na ime članarine.

Koliko ove dobrobiti koriste, a koliko nas u stvari koštaju najbolje svedoči činjenica da je broj korisnika dozvoljenog minusa veliki, iako je ovo najskuplji vid zaduživanja, ali je jedan od osnovnih vidova kreditiranja vezan za tekući račun. Nije nepoznata ni činjenica da banke uz pojedine gotovinske kredite sa nižim kamatnim stopama vezuju obavezno otvaranje određenog tipa tekućeg računa.

Visina naknade koju klijenti plaćaju u velikoj meri nisu direktno vezani sa benefitima koje taj tekući račun sa sobom nosi, ali je za većinu korisnika banke prihvatljivije plaćanje i većih mesečnih troškova od promene banke, a to je jedna od karata na koje banke igraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.