Vesti -

Beograđani odahnite, kraj za veliki problem FOTO

Beograd -- Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će 13. jula Beograd dobiti partnera za deponiju "Vinča".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je istakao, sa njim će u narednim godinama biti rešen problem jedne od 10 najugroženijih deponija u svetu, a na ovoj lokaciji biće zaposleno još 300 ljudi.

Vesić je, tokom obilaska "Vinče", rekao da će prva faza sanacije deponije trajati dve do tri godine, a rezultati će se, kaže, videti u narednih sedam do osam godina.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Smatra se da je ova deponija jedna od 10 deponija koje su najugroženije na svetu, dve su u Evropi, jedna ovde, a jedna u Ruskoj Federaciji. Mi smo pokrenuli postupak uređenja ove deponije, a to podrazumeva postupak remidijacije, njeno potpuno zatvaranje i tretiranje novog otpada kroz reciklažu", rekao je Vesić.

On je objasnio da je 2015. godine Skupština Grada Beograda donela odluku o javno-privatnom partnerstvu, a u oktobru te godine je izabrano pet kompanija, od 11, koliko se javilo na poziv da učestvuju u rešavanju problema deponije u Vinči.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Narednih dana, 13. jula, biće otvaranje ponuda i tada ćemo dobiti partnera koji će ubuduće, u narednih 25 godina sa nama rešavati problem ove deponije", kazao je on i rekao da će vrednost investicije iznositi 300 miliona evra.

Od te sume, 100 miliona evra se planira za remidijaciju i zatvaranje postojeće deponije.

"To je prvi deo posla, a onda posle je izgradnja i postrojenja za preradu otpadnih voda, postrojenja za reciklažu, postrojenja za toplotnu energiju, za izvlačenje metana iz same deponije, i ostalo. Na deponiji će biti otvoreno do 300 novih radnih mesta", najavio je gradski menadžer i dodao da Grad priprema izgradnju i pet fabrika za preradu otpadnih voda u Beogradu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zamenik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović, objasnio je da je deponija u Vinči, koja se prostire na 70 hektara, ustvari, smetlište a ne deponija.

"Mi je zovemo deponija ali ona u pravom smislu te reči to nije. Ovo je jedno veliko smetlište gde odlažemo otpad i smeće iz Beograda. Mi smo učinili zaista sve što smo mogli, da ugasimo i lokalizujemo požar na deponiji", rekao je Mladenović.

On je kazao da je tokom proteklih mesec dana, dok je bila krizna situacija, na deponiju doneto 65.000 tona zemlje, a da je požar bio na šest mesta na površini od 20 hektara.

"Pored toga smo 10.000 tona vode sipali na ovom prostoru, tretirali smo prostor i sa algama, negde oko šest hiljada tona, i oko 5.000 tona jedinjenja za sprečavanje požara", naveo je Mladenović.

On je kazao i da još uvek nije sigurno da li su svi požari ugašeni te da će u narednim danima vojska poslati termovizijske kamere kako bi se stanje na terenu pratilo i utvrdilo gde, i da li ima požara pod zemljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.