Vesti -

Fijat može da reši - 7.000 RSD veća plata

Kragujevac -- Savez samostalnih sindikata (SSS) Kragujevca pozvao je kompaniju Fijat Krajsler automobile Srbija da se odrekne 0,5 odsto profita koji ostvaruje u Srbiji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na taj način će, kako kažu. ispuniti glavni zahtev 2.000 radnika u štrajku - da se poveća bruto iznos osnovne zarade sa 38.000 na 45.000 dinara.

"Zahtev za povećanjem bruto iznosa osnovne zarade za 7.000 dinara po radniku ili oko 57 evra, na godišnjem nivou za 2.000 radnika koji su u štrajku iznosi 1.371.000 evra. Kako je Fijat u 2016. godini prema podacima Narodne banke, izvezao vozila u iznosu od 1,07 milijardi evra, za ispunjenje zahteva radnika potreban je 780-i deo novca ostvarenog od prodaje ili oko 0,5 odsto od profita, ukoliko pretpostavimo da je profit oko 20 odsto od ostvarenog izvoza", izračunali su u SSS.

Sindikat je u saopštenju za medije pozvao i donosioce odluka u Srbiji, koja je vlasnik 33 odsto kapitala u FCA Srbija da podrže ovakvu odluku.

Prema oceni ovog sindikata, usvajanjem zahteva radnika Fijat bi dobio poštovanje radnika i građana, a donosioci odluka u Srbiji bi pokazali da rade na istinskom poboljšanju uslova života u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.