Vesti -

Radnici bežali sa gradilišta od inspekcije

Inspekcija rada je tokom pojačanih kontrola na gradilištima u Srbiji prethodih dana otkrila da je od 1.134 zatečena radnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Njih 181, odnosno 16 odsto, radilo je bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, dok je stotinak njih pobeglo sa gradilišta prilikom dolaska inspekcije, saopšteno je iz Ministarstva za rad.

Kontrolama je bilo obuhvaćeno 247 poslodavaca, a zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 26 prekršajnih prijava, izdali dva prekršajna naloga, a doneli su i 67 naloga za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu inspektori su podneli 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, doneli su 49 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka, kao i 14 rešenja o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih, navodi se u saopštenju.

Tokom nadzora inspekcije rada otkriveno je i pet neregistrovanih subjekta koji su se bavili izvođenjem građevinskih radova - tri na teritoriji Zaječarskog i dva na teritoriji Šumadijskog okruga.

Inspektori su odmah doneli pet rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.