Vesti -

"Isplaniran svaki trenutak, za 5 godina novi BG"

Beograd -- Odbornici Skupštine grada razmatraće na sutrašnjoj sednici predlog rebalansa budžeta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema rečima predsednika beogradskog parlamenta Nikole Nikodijevića, rebalansom je predviđeno da najveća izdvajanja, 1,3 milijardi dinara budu opredeljena za dečju zaštitu i obrazovanje, dok će porodilje ubuduće dobijati jednokratnu pomoć od 10.000 dinara.

"Ovog puta imamo dobar rebalans budžeta, s obzirom da je zasnovan na povećanju prihoda, koje nije rezultat novih zaduženja, već je plod povećanog obima sredstava, odnosno - veće su prosečne plate u gradu i ima više zaposlenih, pa je deo sredstava koje dobijamo od Republike sada uvećan, što nam omogućava da taj novac investiramo u druge projekte", objasnio je Nikodijević.

Ušteda je, kaže, ostvarena i zahvaljujući dogovorom sa EBRD-om o refinansiranju kredita.

"Uspeli smo da dogovorimo da kamatna stopa umesto 3,2 bude dva odsto, što nam ostavlja ustedu od 760 miliona dinara", rekao je Nikodijević u izjavi za Tanjug.

Najveća izdvajanja od 1,3 milijardi dinara usmerena su na dečju zaštitu i obrazovanje.

"Želimo da nastavimo subvencioisanje privatnih vrtića, uz izgradnju novih objekata, obnovu škola i kupovine opreme za škole, ali i ulaganje u putnu infrastrkturu, u kulturu... Ovog puta rebalans nam daje mogućnosti da više investiramo, jer posle mnogo godina imamo povećane prihode u odnosu na planirane", rekao je Nikodijević.

Sve porodilje sa prebivalištem u prestonici, bez obzira na radno-pravni i materijalni status dobijaće jednokratnu pomoć od 10.000 dinara.

Na dnevnom redu je i Predlog odluke o restruktuiranju zajma po Ugovoru o zajmu sa EBRD-om, kojim je predviđen duži rok otplate, do 2026. godine, uz manju kamatnu stopu od dva odsto.

Kako je Nikodijević objasnio, to će omogućiti da se novac iztog zajma iskoristi za obnovu Ulice 27. marta, Cara Dušana i Džordža Vašingtona i izgradnju podzemnih garaža u Ulici Kneza Miloša.

Pred odbornicima će se naći i Strategija grada do 2021. godine, koja predviđa dalji razvoj infrastrukture, unapređejne rada Gradske uprave, položaja onih kojima je potrebna pomoć, unapređenje statusa obrazovanja, razvoj sportske i kulturne inftrastrukture.

"Na današnji dan znamo šta ćemo raditi svakog trenutka u narednih pet godina, šta je čija uloga i imaćemo za pet godina potpuno drugačiji, moderan, savremen Beograd, sa razvijenom putnom infrastrukturom, novom železničkom i autobuskom stanicom, novim bulevarima, sportskim, kulturnim sadržajima, a želimo da dostignemo evropske standarde i kada je reč o efikasnijoj gradskoj upravi", rekao je Nikodijević.

Odbornici će razmatrati i predloge odluka o završnom računu budžeta grada za 2016. godinu, kao i izmene Odluke o obimu sredstava za vršenje poslova grada i gradskih opština i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama u 2017. godini.

Odlučivaće i o otpisu potraživanja grada po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda, zbog prodaje kapitala "Industrije obuće Beograd" a.d, kao i o otpisu potraživanja grada prema "Želturistu" d.o.o. i "Društvu za održavanje zgrada" d.o.o.

Deo duga "Laste" prema gradu trebalo bi da bude pretvoren u udeo grada u vlasništvu tog preduzeća, a isti je slučaj i sa delom diga "Ikarbusa".

Odlučivaće se i o otpisu potraživanja grada dospelih od 1. septembra do 31. decembra 2015. godine i konverziji potraživanja dospelih 31. avgusta 2015. godine u trajni ulog u kapitalu "Mostogradnje" a.d.

Na dnevnom redu biće i Plan generalne regulacije za opštine Grocka, Palilula, Zvezdara i Voždovac, kao i nekoliko planova detaljne regulacije.

Na dnevnom redu biće i izmene odluke o građevinskom zemljištu, izmene Programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2017. godinu, kao i Izveštaj o realizaciji tog programa za 2016. godinu.

Odbornici će, između ostalog, razmatrati izmene odluke o podizanju spomenika Stefanu Nemanji, ali i predloženu Strategiju bezbednosti saobraćaja za grad od 2017 - 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.