Vesti -

"Ministar zadužen za inovacije - odličan potez"

Beograd -- Najveći iskorak buduće vlade je što je proširena za dva nova ministarstva, posebno što će imati ministra bez portfelja zaduženog za inovacije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je rekao profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Dragan Đuričin, dodajući da se od "nove politike" očekuju nova agilnost i disciplinovane javne finansije,

Đuričin smatra da posebnu pažnju zaslužuje odluka da se jednom ministru povere inovacije i tehnologije, u svetlu činjenice da se svet nalazi u Četvrtoj industrijskoj revoluciji, te da je opredeljenje vlade da se posveti inovacijama prilika da se talenti zadrže u zemlji.

"Možda je najveći iskorak u strukturi vlade uvođenje Ministarstva za inovacije. Inovacije su suština konkurentnosti s jedne strane, a s druge, inovacija su jedina prilika da talenat zadržite pod krovom države, imajući u vidu da u prethodnom periodu talentovani ljudi nisu pronalazili prostor za iskazivanje", objašnjava on i navodi da se zadržavanje talenata u zemlji može uraditi samo reformom obrazovanja i ulaganjem države u istraživačko razvojne aktivnosti.

On podseća da je "trend do završetka rada prethodne vlade bio dobar, postignuta je fiskalna stabilnost, rast, povećanje zaposlenosti, smanjenje duga" i dodaje da od nove vlade očekuje i da primenjuje politiku čvrstog budžetskog ograničenja, i na mikro i na makro nivou.

Oni koji generišu gubitke, kaže đuričin, bez obzira da li su u javnom sektoru ili mešovitom sektoru, ne mogu da ostanu na poslovnoj sceni.

"Njihovi gubici se sa mikro nivoa prenose na nivo države, tako da relativiziraju mere fiskalne politike koja je postignuta na makro nivou. Dakle, očekujem veoma disciplinovane javne finansije", naglašava Đuričin.

Njegov stav je, kaže, da je trend do završetka rada prethodne vlade bio dobar i da je postignuta fiskalna stabilnost, a to su, objašnjava, pozitivne pretpostavke za "energizovanje privrednih aktivnosti".

"Očekujem od vlade da nastavi sa politikom čvrstog budžetskog ograničenja na makro nivou, da se troši onoliko koliko se proizvodi i da ostane dovoljno za servisiranje eksternog duga", kaže Đuričin.

Međutim, dodaje on, "niko se nije obogatio štednjom".

"Da biste uhvatili korak sa Evropom, da biste došli u takozvani efekat konvergencije, vi morate značajno da povećate autput, odnosno, nivo privredne aktivnosti. Zato je zadatak vlade u iniciranju investicija", a to su pre svega investicije u infrastrukturu i investicija u grane razmenjivih proizvoda koje poboljšavaju nivo izvoza i smanjuju nivo uvoza.

Đuričin objašnjava da je "status kvo" najveća zabluda koja bi mogla da dovede Srbiju do nove regresije .

"Očekujem od politike novu agilnost, ne samo katalizatorstvo, nego novu aktivnost kako bi Srbija posle 26 godina tumaranja po tranziciji, konačno ubrzala svoju putanju prema Evropskoj uniji i smanjila distancu u ekonomiji i drugim sferama koje sada postoje", kaže Đuričin i dodaje da se ne smeju zaboraviti delatnosti tercijalnog sektora, zdravstvo, školstvo i obrazovanje.

Kaže, moraju se naći novi modeli finansiranja.

"Mi jednostavno više svojim nečinjenjima ne možemo da prenosimo terete naših zabluda na buduće generacije. Ova generacija konačno mora da krene putanjom brisanja negativnih posledica prethodnih zabluda. Imam utisak da politička volja za to postoji", zaključuje profesor Đuričin.

Nova vlada koju treba da sastavi mandatarka Ana Brnabić, trebalo bi da ima 18 resora, uz nove - za zaštitu životne sredine i za evropske integracije - i tri ministra bez portfelja.

"Jako je dobro da je vlada proširena sa dva ministrastva. Ekologija je važna za pitanje kompatibilnosti sa Evropskom unijom i ne možete biti deo Evrope ukoliko ne poštujete ekološke i estetske standarde", kaže Đuričin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.