Vesti -

Kakav avion žele Amerikanci od Utve

Američka kompanija "Stavati Aerospejs” i srpski "Jugoimport SDPR” potpisali su sporazum o proizvodnji jednomotornog aviona u fabrici "Utva AI” u Pančevu.

Izvor: Dnevnik
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva/ilustracija
Foto: Tanjug, arhiva/ilustracija

Po planovima Amerikanaca, taj tip aviona namenjen je komercijalnom svetskom tržištu, a potpisivanjem ugovora predviđa se i modernizacija i proširenje kapaciteta fabrike u Pančevu.

Najbitniji elementi potpisanog sporazuma su zajednički marketing, modifikacija, sertifikacija i proizvodnja letelica, a jedan od glavnih ciljeva, saopštili su Amerikanci, biće i zajednički razvoj i proizvodnja novih aviona, pogonskih grupa i sistema i stvaranje komponenata za letelice u Pančevu. Kompanija iz Amerike trebalo bi da uđe s "Utvom” u zajednički razvoj sistema za stajne trapove, pneumatike, izbacivanje sedišta, rakete, projektile, kočnice, oklopna vozila.

Inače, "Jugoimport SDPR”, državno preduzeće koje se bavi prometom naoružanja, vojne opreme i transferom tehnologija, krajem februara ove godine postao je vlasnik 96 odsto kompanije "Utva”. Prilikom preuzimanja pančevačke fabrike aviona, "Jugoimport” se obavezao na to da će u nju investirati 500 miliona dinara u završetak hale i nabavku potrebnih mašina.

Predsednik Sindikata "Utve” i ujedno predsednik Sindikata metalaca Vojvodine Slobodan Kostić je objasnio da će konačno rešavanje pitanja fabrike aviona i njen ulazak u sastavak velikog državnog preduzeća mnogo značiti radnicima jer će dobijati plate na vreme, ali će i omogućiti sklapanje novih ugovora s potencijalnim partnerima, s obzirom na to da sama fabrika nije za ovu godinu uspela da sklopi nijedan.

Nakon potpisivanja ugovora s američkom kompanijom "Stavati” o proizvodnji jednomotornog aviona u fabrici, Kostić za "Dnevnik” ističe da je sve to ipak još uvek na dugom štapu jer pre početka realizacije potpisanog sporazuma treba još mnogo toga uraditi u samoj "Utvi”.

"Utva je jedina fabrika odbramene industrije koja nakon NATO bombardovanja 1999. godine nije obnovljena, tako da je dve trećine objekata i dalje neupotrebljivo“, kaže Kostić.

Dodaje da ne bi bio poseban problem da se izgrade i podignu novi, ali postoji problem s dobijanjem dozvole, bez koje ne može da se krene, a nju čekaju više od dva meseca. Bez obnove porušenih delova kompanije, dogovoreni poslovi se ne mogu realizovati i toga je svesno i rukovodstvo "Jugoimporta”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.