Vesti -

"Umesto 50, biće i 350 mil € u ponudi za "Teslu""

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da na jesen bude potpisan koncesioni ugovor za Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

"Plan je da do 4. septembra stignu obavezujuće ponude sa detaljima koji se odnose na razvoj beogradskog aerodroma i planiranim ulaganjim", rekla je Mihajlović novinarima u Nišu gde je obišla rekonstruisani terminal aerodroma "Konstantin Veliki".

Dodala je da očekuje da će stići najbolje ponude za koncesiju jer je aerodrom u Beogradu najbrže rastući u regionu.

"Vlada Srbije i brojni kostultanti i druge institucije koje su učestvovale u razvoju tog aerodroma procenjuju da je sasvim realno da ponude akoncesionara iznose 350 miliona evra, a ne 50 miliona evra kako je ranije procenjivano", rekla je Mihajlović.

Neobavezujuće ponude za koncesiono upravljanje beogradskim Aerodromom "Nikola Tesla" dostavila su četiri konzorcijuma i jedna kompanija, koji su ispunili uslove za drugi fazu postupka u kojoj se dostavljaju obavezujuće ponude, objavljeno je na sajtu Aerodroma.

Ponude su dali švajcarsko-francuski konzorcijum ("Merdijam istern Jurop investments", Aerodrom iz Ciriha i "Efaž"), indijsko-grčki konzorcijum ("GMR infrastrakčr limitid" i "Terna"), francuska kompanija "Vinsi erports", južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum ("Incion internešenel erport korporejšn", "Jitirimlari ve isletme" i "VTB kapital infrastraktr") i kineski konzorcijum ("Hejna er trevl servis", "HNA" i "Čajna nešenel aero tehnolodži").

Na pretkvalifikacioni konkurs za Aerodrom "Nikola Tesla" u narednih 25 godina javilo se 27 zainteresovanih kompanija.

Objavljivanjem imena onih koji su prošli kvalifikacije počinje druga faza postupka koja će trajati dva i po meseca, odnosno 75 kalendarskih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.