Vesti -

Po prvi put e-šalter u RGZ, uključuje i e-potpis

Beograd -- Prvi put od svog osnivanja, 1. jula, Republički geodetski zavod dobija eŠalter preko kog će se kompletno poslovanje obavljati elektronski.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Takođe, uključivaće i korišćenje elektronskog potpisa.

U okviru pilot projekta prve će u ponudi biti usluge katastra vodova i to za svih 17 beogradskih opština, saopštio je Republički geodetski zavod.

Nakon evaluacije rezultata pilot projekta, koji će poslužiti da se što bolje oblikuju poslovni procesi u elektronskom sistemu, u planu je pružanje usluga eŠaltera za katastar vodova za celu teritoriju Republike Srbije, a potom i usluga katastra nepokretnosti.

Putem eŠaltera uvodi se dvosmerna digitalna komunikacijom koja podrazumeva razmenu elektronski potpisanih dokumenata.

Na taj način je, u početnoj fazi, profesionalnim korisnicima usluga RGZ-a, omogućeno savremeno, elektronsko poslovanje koje, pruža mogućnost brzog podnošenja zahteva, stalnog praćenje statusa zahteva i jednostavan prijem traženih podataka i dokumenata.

Pilot projekat, koji počinje 1. jula, je prvi korak ka elektronskom sistemu koji će povezati sve poslovne procese RGZ-a. Uvođenje elektronskog poslovanja obezbediće sve prednosti brzog i efikasnog rada i pružanja usluga za građane, privatne organizacije i javne institucije.

Nova elektronska usluga predstavlja rezultat reformi koje se sprovode u Republičkom geodetskom zavodu uz podršku Svetske banke i kroz projekat "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.