Vesti -

Vučić: Na Vidovdan nova fabrika namenske

Lučani -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za Vidovdan početi da radi fabrika namenske u mestu Uzići, u opštini Požega, koja će zaposliti 150 radnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Najavio je i da će uskoro u Kraljevu početi da radi pogon u sklopu Slobode Čačak koji će proizvoditi municiju.

Vučić je to rekao obilazeći u Lučanima radove na nasipu na reci Bjelici, i u tom smislu pomenuo i fabriku namenske “Milan Blagojević” u koju je uloženo više od 4 miliona vera za reinvestiranje, a koja predstavlja bazu namenske industrije u Srbiji.

"Za Vidovdan dolazim da otvorimo fabriku u Uzićima - radiće 150 ljudi u najlepšoj mogućoj fabrici" precizirao je Vučić, ali i dodao da ima dobre vesti i za Kraljevo.

Kako je rekao u tom gradu koji je bio nekad industrijski razvijen a uništen posle pljačkaških privatizacija počeće uskoro da radi deo kapaciteta Slobode iz Čacka gde će se proizvoditi municija većeg kalibra kao i minobacački kalibri, ali naveo i da će se gledati da se razgovara i sa Zbrojovkom, drugim investitorima i da se "pogura" Kraljevo.

Predsednik je u Lučanima obišao hitne radove na sanaciji zaštitinih vodnih objekata, odnosno zaštitu naselja i industrijske zone od velikih voda reke Bjelice i njenih pritoka Odbrambena linija duž reke Bjelice dužine je 2.600 metara, a na potoku Spilo 580 metara.

Samo regulisanje "ukroćivanje" reke Bjelice, Lučanske reke i potoka Spilo koštaće 325 miliona dinara, odnosno 2,7 miliona evra, naveo je Vučić.

On je konstatovao da je to veliki novac, ali da je uložen kako bi Lučanci mogli mirno da žive, da bi se osigurala bezbednost i fabrika Milan Blagojević, i ostalih na toj teritoriji, kao i svih kuća u selu Dljinu.

Vučić je rekao i da bi trebalo, pored nekih drugih stvari, uraditi još peta bujičnih brana za koje će novac dati Kanadjani...

Direktor "Srbijavoda" Goran Puzović precizirao je da zaštitni sistem čini nasip dužine 1.815 metara, betonski zid u zoni namenske industrije dužine 770 metara, crpna stanica na Lučanskom potoku, kapaciteta osam kubnih metara u sekundi...

Imamo na potoku Spilo koji prolazi kroz industrijsku zonu hidrotehnički tunel dužine 110 metara i još nasipe oko 170 metara, rekao je Puzović i dodao da su to osnovni delovi sistema...

"Najviši nivo vode ovde bio je 300,73, naš nasip biće na koti 301,33, dakle, 60-70 cm iznad ikada viđene vode u ovom delu" podvukao je Pužović.

Kako je rekao Lučani će time dobiti i objekat koji može da se koristi tokom cele godine, za sportsko- rekreativne aktivnosti, šetnje, trčanja... "Rok za završetak radova je 15. oktobar, a trudićemo se da završimo sve do 30. septembra" naznačio je Puzović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.