Vesti -

"Tržište gladno, iz Bora se sve unapred proda"

Bor -- Celokupna proizvodnja Topionice i rafinacije u Boru proda se unapred, rekao je direktor Vladimir Janošević.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"I bakar, i zlato, i srebro, i plavi kamen, i sumporna kiselina, i sve ostalo iz proizvodnog programa obojene metalurgije u Boru proda se maltene pre nego što se proizvede. Tržište je gladno naše robe, kupci nam unapred plaćaju svaki proizvod" naveo je on.

Prema njegovim rečima, od početka godine proizvedeno je 25.540 tona katodnog bakra i 436 tona plavog kamena

Otuda, kako navodi, Topionicu i rafinaciju bakra u Boru, koja posluje u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, ne muče brige sa kojima se svakodnevno suočavaju srpska preduzeća.

Ona svoj kompletan proizvodni program iz baznog dela prodaje unapred. Kupci joj plaćaju avansno, često još dok je proizvod u fazi izrade.

"Naše je samo da proizvodnju stalno povećavamo jer kupce i tržište imamo. Proizvodi su nam pretežno berzanski, pa ni oko cene ne moramo da pregovaramo, odobravamo rabate i slično. Zna se koliko bakar košta, a koliko srebro ili zlato."

I sumpornu kiselinu, čiji je plasman svojevremeno bio problematičan, danas prodaju bez ikakvih problema, kaže direktor Topionice i rafinacije.

U avansnu prodaju, kako ističe, idu i selen, platina, paladijum i plavi kamen koji se mnogo traži i faktički, zbog ograničenih kapaciteta, ne može da se proizvede u količinama koje se potražuju.

"U maju smo, recimo, dnevno proizvodili najmanje po tri i po tone, pa ćemo do kraja meseca sigurno dostići 110 tona, možda i više. Sve je unapred prodato jer je reč o najvišem tzv. poljoprivrednom kvalitetu plavog kamena koji se mnogo bolje prodaje od industrijskog pošto nema kiseline. Zato sada gotov proizvod uzorkujemo na pet, a ne na 20 tona da bismo diktirali kvalitet“, ističe Janošević.

Dodaje da su unapred ugovorene i količine srebro-jodida i srebro-nitrata koje se proizvode u Fabrici soli plemenitih metala, a da sa vojnom industrijom, kao kooperanti, imaju sklopljen ugovor i za proizvodnju sinter-lamela za tenkove.

Od početka godine proizveli smo 25.540 tona katodnog bakra i 436 tona plavog kamena. Kupcima će danas biti isporučeno 20 šlepera najkvalitetnijeg bakra, dok je iz pogona za proizvodnju bakar-sulfata za Poljsku otpremljeno 18, a za Jagodinu četiri tone plavog kamena. Poljacima će danas biti isporučene i 3,2 tone selena“, kaže Janošević.

Topionica i rafinacija jedno je od četiri zavisna preduzeća koja posluju u sastavu RTB-a Bor. U okrilju ove kompanije nalaze se još i Rudnici bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Matično preduzeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.