Vesti -

Bratoljub premostio Drinu, s tunelom BG bliži 50km

Banjaluka -- Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da se radovi na mostu Ljubovija-Bratunac izvode u roku i da je taj most od velikog značaja za Srbiju i Republiku Srpsku.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Radovi se izvode na vreme, u roku, kažu i nešto pre roka, ali ja čekam da se svi radovi završe da bih u to mogao da poverujem", rekao je Vučić prilikom obilaska radova na mostu Bratoljub.

Istakao je da je važno da se "spajaju obale, gradovi, države, srpski narod, ali i Srbi i Bošnjaci" i dodao da Ljubovija, u Srbiji, i Bratunac, u BiH, ne mogu da postoje bez mostova.

Prema njegovim rečima, sadašnja vlada izgradila je više mostova, tunela i železničkih pruga nego bilo koja vlada ranije. "Ne smemo da stanemo, ovo je 12. most na Drini, a treba ih nam 120", dodao je Vučić.

Najavio je da se razmatra da se narednih godina uradi ono što je višedecenijska težnja naroda Azbukvice i okoline, da se izgradi tunel kroz Proslop i da za se za 50 kilometara skrati put do Beograda.

Dnevno između Ljubovije i Bratunca preko reke pređe 5.000 ljudi.

Do sada je završeno 72 odsto radova na mostu, premoštene su obale Drine, a preostali su završni radovi na uređenju pešačke i biciklističke staze i presvlačenje kolovozne trake.

Projekat izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac obuhvata izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prelaza, a vrednost je 13 miliona evra.

Srbija gradi ceo most i pristupnu saobraćajnicu u Ljuboviji, a Republika Srpska pristupnu saobraćajnicu i zajednički granični prelaz.

Radovi na mostu nazvanom "Bratoljub", dugom 227 i širokom 14 metara, počeli su 20. oktobra 2015. godine.

Najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske sastali su se danas na mostu. Na sredini mosta sastali su se predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić s predsednikom i premijerkom RS Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, koji su u obilazak radova na mostu stigli u pratnji delegacija dve vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.