Vesti -

Nemci nam daju novac, uslov - dualno obrazovanje

Srpskim kompanijama koje imaju matična preduzeća na teritoriji neke od zemalja EU, predstavljene su mogućnosti za dobijanje podsticajnih sredstava iz Nemačke.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Reč je sredstvima za uspešno uvođenje modela dualnog obrazovanja, saopštila je Nemačko-srpska privredna komora.

Na informativnoj manifestaciji na temu „Dualno obrazovanje - Perspektive i podsticajna sredstva", savetnik za dualno obrazovanje iz Nemačko-srpske privredne komore Oliver Herlen najavio je da će u okviru te komore biti osnovana Radna grupa za dualno obrazovanje, sa ciljem informisanja i međusobne razmene ideja i iskustava.

Na skupu je rečeno da privredne komore imaju izuzetno značajnu ulogu u sprovođenju sistema dualnog obrazovanja jer funkcionišu kao spone između privrede i obrazovnog sistema.

Istaknuto je da se uvođenjem dualnog obrazovanja obezbeđuju preduslovi za kooperativno obrazovanje u zanatsko-tehničkim profilima, orijentisanih na potrebe privrede.

Kako je saopšteno, predstavnik GIZ-a Ivan Stojanović rekao je na tom skupu da su velika stopa nezaposlenosti mladih, kao i profili za tehnička zanimanja, koji su preopterećeni teorijskom nastavom u školama, osnovni problemi sistema srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji.

Izvršni član Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap rekao je da sistem dualnog obrazovanja ne predstavlja samo perspektivu za mlade ljude i njihovo sigurno zaposlenje nakon srednje škole, nego i sigurnost kompanijama koje time obezbeđuju adekvatnu radnu snagu.

Predavač iz Nemačke, Aksel Binder (GIZ Nemačka) predstavio je mogućnosti za dobijanje podsticajnih sredstava u okviru "develoPPP" projekta za koje srpske kompanijama sa matičnim preduzećima na teritoriji EU mogu da konkurišu.

Na skupu je predstavljen uspešni modeli uvođenja dualnog obrazovanja na primeru tehniče škole "Milenko Verkić Neša" u Pećincima, u kojoj je školske 2015/2016. godine prva generacija učenika obrazovnog profila industrijski mehaničar završila školovanje.

Svi učenici su nakon školovanja počeli da rade u fabrici za proizvodnju brisača kompanije u Šimanovcima, gde su tokom dve godine svog školovanja obavljali praktičnu nastavu.

Informativnu manifestaciju na temu "Dualno obrazovanje - Perspektive i podsticajna sredstva" organizovala je Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru „develoPPP" projekta nemačkog Ministarstva privrede i razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.