Vesti -

Mali: Rusi žele da ulažu u BG

Gradski čelnici iskoristili su priliku da predstave aktuelne i buduće projekte, u oblasti nekretnina, ali i infrastrukture, slobodne i prirvedne zone, kaže Mali

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dani Beograda u Moskvi su najvažnija manifestacija koju Beograd organizuje ove godine, a srpska prestonica je jedni grad u svetu koji će imati priliku da se tri dana zaredom predstavi građanima Moskve i Rusije i tu priliku koristimo na najbolji način, kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali, koji predvodi delegaciju Beograda, rekao je u pauzi Biznis foruma “Razvoj poslovne saradnje Beograda i Moskve”, da su gradski čelnici iskoristili priliku da predstave aktuelne i buduće projekte, u oblasti nekretnina, ali i putne infrastrukture, slobodne i privredne zone…

“Borimo se za svako radno mesto. Tražimo pomoć i podršku ruskih prijatelja za projekte i drago mi je što je ovoliki broj ljudi prisutan na forumu. To pokazuje da je veliko interesovanje za investiranje u Beograd i Srbiju”, rekao je Mali.

Navodeći da je Vlada Srbije u protekle tri godine uradila mnogo na stabilizaciji javnih finansija, smanjenju nezaposlenosti, povećanju privrednog rasta, Mali je poručio da je to pravo okruženje za ruske, ali i sve ostale investitore.

“Ovo je prilika koju ne želimo da propustimo. Naša dva naroda i zemlje su bratski, ali je na glavnim gradovima, najveća odgovornost da poboljšavamo i unapređujemo odnose”, rekao je Mali.

On je dodao da je Beograd mnogo toga naučio od Moskve, na osnovu sporazuma o saradnji iz 2015. godine, koji će danas biti produžen do 2020. godine. Po uzoru na moskosvsku mobilnu aplikaciju “Aktivni građanin”, Beograd je napravio svog “Beograđanina”, preko kojeg nadležni komuniciraju sa građnima.

Mali je dodao da je po ugledu na Moskvu, urađeno mnogo na uređenju biciklističkih staza, kojih će biti izgrađeno još 120 kilometara, kao i na sređivanju parkova, pešačke zone.

“Moskva je jedan od najlepših, najvećih i najvažnijih gradova sveta i želimo da Beograd bude rame uz rame sa takvim gradovima”, rekao je Mali.

Što više komuniiramo i razgovaramo, više poslovnih ideja pravimo, imaćemo više investicija i moći ćemo da zapošljavamo ljude”, zaključio je Mali i dodao da značajne rezultate u narednom periodu očekuje u oblasti turizma.

Poptisani novi sporazumi

Gradonačelnici Siniša Mali i Sergej Sobjanin su potpisali novi trogodišnji sporazum o saradnji.

Sporazum kojim je predviđeno dalje unapređenje ekonomske i saradnje u oblasti turizma je potpisan za period od 2018. do 2020. godine.

Posle potpisivanje Sobjanin je istakao da osim istorijskih i kulturnih veza, dva grada poslednjih godina jačaju ekonomske odnose, preneo je Beoinfo.

"Prethodno iskustvo pokazalo je da postoji veliki potencijal za saradnju u gotovo svim oblastima. Zato je važan ovaj nov plan za saradnju, koji će biti smernica za naredne tri godine", istakao je Sobjanin.

Mali je naglasio značaj razvoja turizma i predložio zajedničke kampanje turističkih organizacija dva grada kako bi se poveća broj turista i noćenja u obe prestonice.

Gradonačelnik Beograda je preneo i pozdrave premijera i izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i u njegovo i svoje ime pozvao delegaciju Moskve da poseti Beograd.

Potpisan je i Protokol o saradnji između uprave Centralnog administrativnog okruga grada Moskve i beogradske Opštine Savski venac.

Protokol, kojim je predviđeno jačanje partnerskih i prijateljski odnosa su potpisali predsednica opštine Savski venac Irena Vujović i predsednik opštine Centralnog administrativnog okruga Moskve Vladimir Goverdovskij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.