Vesti -

"Stanari da prijave šta smeta, 350 RSD po stanu"

Beograd -- Obuka za profesionalne upravnike zgrada počela je u Beogradu u Privrednoj komori Srbije (PKS), a prve licence biće dodeljene krajem juna.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Obuka od 50 školskih časova - šest dana po sedam časova, a jednom osam, trajaće do 9. juna, a narednih nedelja biće organizovane obuke i u drugim gradovima u Srbiji gde su sedišta regionalnih privrednih komora.

Pomoćnik ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković rekla je da će profesionalni upravnici biti "ambasadori kulturnog stanovanja" jer će organizovati kol centar kako bi stanari mogli da prijave sve što im smeta u zgradi.

"Cene profesionalnih upravnika će se određivati ugovorom, a praksa će pokazati koliko će to biti, sada možemo samo na osnovu preteča ovog zanimanja reći da je to otprilike od 200 do 350 dinara po stanu", navela je Atanacković.

Ona je rekla da je PKS nadležna da organizuje sudove časti za utvrđivanje povreda profesionalnih standarda i normativa (profesionalne odgovornosti), kao i za izricanje mera za te povrede.

"Profesionalni upravnici će morati da budu tako organizovani da ili budu zaposleni kod organizatora tog posla, ili će sami osnivati privredno društvo", objasnila je Atanacković.

Direktor Sektora za edukaciju PKS Mirjana Kovačević rekla je da će kroz obuku više od 100 prijavljenih polaznika steći pravna znanja, upoznati karakteristike stambenih zgrada, administrativne i finansijske aspekte upravljanja, veštinu komunikacije.

"Izbor pružalaca te usluge će vršiti skupština stanara stambene zgrade, a on je taj koji će, kada nastane neki problem zvati nadležne koji će to rešiti", objasnila je Kovačević.

Dodala je da će PKS tokom cele godine organizovati i polaganje ispita radi izdavanja licence u skladu s interesovanjem polaznika.

Neke zemlje u susedstvu su uvele profesionalno upravljanje stambenim zgradama kao obavezno, dok u Srbiji vlasnici stanova mogu među sobom da izaberu upravnika ili da angažuju profesionalnog.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kojim se ustanovljava profesija profesionalnog upravnika, Privredna komora Srbije dobila je ovlašćenja da vodi registar profesionalnih upravnika, dostupan na portalu Komore, organizuje polaganje ispita, izdaje i oduzima licence, utvrđuje prava, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju te delatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.