Vesti -

Sezoncima dnevnica 2.000 RSD, ne traže iskustvo

Beograd -- Dolaskom toplijih dana počinje i sezona sezonskih poslova, gde je moguće zaraditi oko 700 evra mesečno za pomoćne poslove, pa sve do 1.500 evra.

Izvor: Dnevnik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Za sada je ponuda za sezonske poslove na njivama veoma mala, mada su traženi berači voća, ali raste tražnja za radnicima u ugostiteljstvu.

Iako se na takve poslove uglavnom dolazi po preporuci, izvesno je da je za tom strukom potreba i u Srbiji velika, posebno tokom sezone, jer mnogo građana, pre svega mladih, leti odlazi u druge zemlje da rade kao konobari, kuvari, sobarice... ima i dosta oglasa.

Zarade u oblasti ugostiteljstva su različite i za jednostavnije poslove (uglavnom pomoćne radnike) satnica je oko 150 dinara, dok je za one koji imaju iskustva kao konobari satnica viša, a veoma su traženi kuvari, koji bez većih problema dolaze do posla.

Tako, recimo, pomoćni kuvari mogu dnevno zaraditi i do 1.600 dinara, a specijalisti za određene vrste kuhinja – a među traženijima u ovo doba godine su pica-majstori – i više od 2.000 dinara, pa se za 25 radnih dana može zaraditi od oko 40.000 dinara do oko 50.000.

U oblasti ugostiteljstva može se raditi i van granica naše zemlje, ali je potrebno zadovoljiti nekoliko uslova.

Posebno su zanimljive destinacije u Hrvatskoj, gde je potreba za radnicima u ugostiteljstvu velika, a šansu da rade u toj zemlji imaju oni koji poseduju pasoš neke od zemalja Evropske unije.

U omladinskim zadrugama ponude sezonskih poslova praktično nema. Ima potrebe za poslovima pomoćnih radnika u ugostiteljstvu, gde se na sat može zaraditi oko 145 dinara. Studenti koji posao traže preko studentske zadruge – deljenje flajera, rad u kancelarijama i magacinima, utovar-istovar... mogu očekivati zaradu od oko 1.000 dinara dnevno pa do oko 2.000.

Satnica se obično kreće kreće od 150 do 250 dinara.

“Za sezonske poslove tokom letnje sezone u Hrvatskoj ponuda ima, ali je važno znati da u toj zemlji mogu raditi isključivo oni koji imaju pasoš neke do zemalja EU”, kaže direktor novosadske agencije „Agava” Petar Dragićević.

Radnici su tokom boravka prijavljeni i ostvaruju sva prava koja su propisana zakonom, a troškove smeštaja i hrane snose poslodavci.

Po njegovim rečima, postoje određene kvote za rad u Hrvatskoj i sa srpskim pasošem, ali to uglavnom važi za zanimanje kuvara, i to u slučaju da je reč o specijalizovanom restoranu koji nudi jela srpske kuhinje. Satnica za kuvare specijaliste je 2.000 dinara.

Budući da je u Hrvatskoj tokom letnje sezone velika potražnja za sezonskim radnicima, poslodavci za određene poslove ne traže iskustvo.

Ipak, potrebno je poznavanje nemačkog i italijanskog jezika, a interesovanja za dolazak u Hrvatsku ima. Mesečne zarade zavise od vrste posla, pa su one oko 700 evra za pomoćne poslove, pa do oko 1.500 evra, koliko mogu zaraditi kuvari.

Dragićević kaže da poslova u oblasti ugostiteljstva ima u Crnoj Gori, gde nije potreban pasoš EU. Tražene su različite struke – od pomoćnih radnika do vrhunskih kuvara, a zarade su upola manje nego u Hrvatskoj – odnosno od oko 350 do oko 750 evra. Za rad u toj zemlji poslodavci uglavnom traže radnike s iskustvom, a potrebno je da oni koji žele da rade tokom leta u Crnoj Gori znaju neki od svetskih jezika – pre svega ruski, ali i nemački i engleski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.