Vesti -

Ako sami izmire porez - ne treba ih kažnjavati

Beograd -- Udruženje poreskih savetnika Srbije uputiće predlog vladi da se promene propisu koji regulišu kažnjavanje poreskih obveznika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U predlogu koji će biti upućen Ministarstvima finansija i pravde, Udruženje poreskih savetnika Srbije predlaže da se prekršajno i krivično ne procesuiraju poreski obveznici, fizička i pravna lica, koji zakasne sa predajom poreske prijave i uplatom poreza, ali izmire poreske dugove po principu samoprijavljivanja.

Udruženje je takav zaključak usvojilo na svom kongresu, održanom u Aranđelovcu, na kome su predstavljena stručna tumačenja primene aktuelnih poreskih i računovodstvenih zakona u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Teme koje su privukle posebnu pažnju na Kongresu bile su primena Sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, primena člana 12 Zakona o PDV, kao i odredbe Pravilnika o PDV koji će stupiti na snagu 1. januara 2017. godine, zatim primena izmena zakona o porezu na dohodak gradjana, te poreski aspekt zajedničkog ulaganja u gradjevinarstvu, udruživanjem domaćih investitora.

"Uloga poreskih savetnika u Srbiji, kao i svuda u svetu predstavlja integraciju znanja, kako iz oblasti ekonomskih, tako i iz oblasti pravnih nauka. Zato je Kongresu poreskih savetnika prisustvovao i predstavnik advokata koji je uspešno obradio temu krivične odgovornosti fizičkih lica kod samoprijavljivanja dohotka", piše u saopštenju.

Udruženje podseća da je njihov prošlogodišnji predlog, da se podigne, odnosno uveća granični iznos za krivično delo, bio je prihvaćen i da je promenom zakona taj iznos podignut sa 150.000 dinara na 500.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.