Vesti -

NBS: Dodatne mere zaštite korisnika Dajnersa

Beograd -- Narodna banka Srbije je preduzela dodatne mere iz svoje nadležnosti radi zaštite korisnika platnih usluga Dajners kluba Internešenel Beograd (DCIB).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je saopštila NBS povodom informacije da je ta kartičarska kuća zatražila od suda pokretanje stečaja.

U saopštenju se podseća da je DCIB 11. februara 2016. dobio dozvolu NBS, čime je postao platna institucija ovlašćena za poslove izdavanja i prihvatanja platnih kartica u skladu sa odredbama Zakona o platnim uslugama, i istovremeno subjekt nadzora čiju proveru zakonitosti poslovanja sprovodi centralna banka.

Pre toga je DCIB, kako se dodaje, kao privredno društvo godinama poslovao bez ikakvog nadzora.

U saopštenju se navodi da je NBS u postupku posrednog i neposrednog nadzora nad tim subjektom, postupajući sa stanovišta najviših profesionalnih standarda supervizije, insistirala na stručnom, savesnom i zakonitom poslovanju DCIB, u skladu s propisanim zahtevima i dobrom praksom, u interesu kako klijenata, tako i poverilaca ovog privrednog društva.

"U tom smislu, a imajući u vidu sve potencijalne rizike vezane za poslovanje DCIB-a, Narodna banka Srbije je započela i neposredni nadzor poslovanja ove platne institucije, pri kome su konstatovane brojne nepravilnosti".

Ubrzo nakon dobijanja dozvole Narodne banke Srbije, navodi se dalje, DCIB je započeo postupak vlasničke transformacije, koja je realizovana tokom marta 2017. godine i koja je, između ostalog, trebalo da dovede do potpune stabilizacije poslovanja ovog privrednog subjekta.

Nažalost, preuzimanjem vlasništva, postale su evidentne i dodatne nepravilnosti i gubici nastali u periodima pre dobijanja dozvole Narodne banke Srbije, koji su, na bazi do sada raspoloživih informacija, prikrivani falsifikovanim finansijskim izveštajima, piše u saopštenju.

"Uzimajući u obzir razmere identifikovanih problema u navedenom subjektu, novi vlasnik je doneo odluku da pred nadležnim sudom podnese predlog za pokretanje stečajnog postupka nad privrednim društvom, dok je NBS prema DCIB-u preduzela dodatne mere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite korisnika platnih usluga ovog privrednog subjekta, odnosno novčanih sredstava tih korisnika".

Iz NBS poručuju da će, kao i do sada, u skladu sa daljim razvojem situacije preduzimati i druge odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti "kako bi se negativni efekti u vezi sa finansijskim stanjem i statusom DCIB -a, u cilu zaštite korisnika usluga ovog privrednog subjekta, sveli na najmanji mogući nivo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.