Vesti -

"Srbija uspela što nije ni Austrija, vi ste ulaz"

Beograd -- Srbija bi mogla biti kapija Evrope za ulazak na kinesko tržište, ocenio je član borda Bečkog ekonomskog fonda (VEF), ugledni bečki advokat Gabrijel Lanski.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako je dodao, Srbija je izborila "odličnu poziciju" u saradnji sa Pekingom.

Lanski ističe da je Srbija spretnom i ofanzivnom politikom, kako se videlo na samitu „Jedan pojas, jedan put“, uspela da obezbedi odličnu poziciju.

Srbija je u pul poziciji kao centralna zemlja za Kinu u strategiji za „Put svile“. Austrija do sada nema u tome nikakvu ulogu, te bi zbog toga saradnja austrijskih i srpskih preduzeća mogla biti pametna“, uveren je on.

Podsetio je da je Srbija sa kineskog skupa donela puno infrastrukturnih projekata i projekata iz drugih oblasti.

Premijer Aleksandar Vučić je bio veoma uspešan i vratio se sa tri milijarde teškim paketom. Tako nešto nema austrijska privreda“, konstatovao je Lanski i dodao da može zamisliti mnogo preduzeća u Evropi kojima bi Srbija mogla koristiti kao "vrata za Kinu".

Ukazao je da je regionalna saradnja neizbežna stvar za razvoj, i da ekonomska snaga svake zemlje može biti jača ako se ponovo uspostavi saradnja.

Verujem da je to potrebna posledica raspada Jugoslavije. Regionalna saradnja može da se odvija samo na tlu političke koegzistencije i bez nacionalističkih ekcesa“, rekao je Lanski.

On je dodao da se, iako bi se moglo zaključiti suprotno na osnovu događaja, kod politickcih lidera postoji želja za koegzistencijom i ekonomskom saradnjom, te da je ona mnogo veća od snage koja vuče u suprotnom pravcu.

Takođe je kazao da je austrijska privreda i dalje veoma zainteresovana za tržište Srbije.

"Austrija je i dalje, istorijski, ali i ekonomski gledano ključna zemlja za investicije u ovaj region“, uveren je Lanski dodajući da je i brojna srpska dijaspora motor tog interesovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.