Vesti -

Rok za zahtev za obustavu sa grejanja

Niš -- Korisnici daljinskog grejanja u Nišu moći će od 3. maja do 1. jula da podnesu zahteve za privremenu obustavu grejanja ili trajno isključenje sa mreže.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Rok za podnošenje zahteva gradskoj toplani, kao i uslovi pod kojima se neko može privremeno ili trajno isključiti sa mreže, definisani su Odlukom o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom koju je juče usvojila Skupština grada Niša, koja je prethodno dobila "zeleno svetlo" Gradskog veća.

Prema tvrdnjama predstavnika grada, novom odlukom se obustava isporuke toplotne energije usaglašava sa važećim zakonima, ali izlazi u susret zahtevima korisnika daljinskog grejanja tako što će Skupštine stanara odlučivati o isključenju sa mreže.

Predstavnik gradskog Sekretarijata za komunalnu delatnost i energetiku Bojan Gajić rekao je na sednici Gradskog veća da se korisnik daljinskog grejanja obraća Toplani sa zahtevom za isključenje, ali da prethodno mora da pribavi saglasnost stambene zajednice.

"Skupština stanara je ta koja donosi odluku o privremenoj obustavi isporuke toplotne energije", istakao je Gajić.

On je naglasio da nova Odluka o snabdevanju toplotnom energijom dozvoljava korisnicima da za privremeno isključenje sa mreže angažuju bilo koju za to registrovanu firmu, a ne isključivo toplanu kao što je to do sada bio slučaj.

Naveo je da nova gradska odluka omogućava korisnicima daljinskog grejanja da trajno raskinu ugovor sa toplanom što takođe do sada nije bio slučaj.

"Prethodna Odluka o snabdevanju toplotnom energijom zahtevala je od korisnika da izrade elaborat da bi se trajno isključili sa mreže, a nije bilo predviđeno kako elaborat treba da izgleda. Praktično su korisnici bili uskraćeni za to pravo", rekao je Gajić.

On je kazao da će građani sada moći da se trajno isključe sa mreže ukoliko izvedu sve neophodne radove na odvajanju starih i uvođenju novih instalacija za grejanje.

"Nova Odluka o snabdevanju toplotnom energijom predviđa i da ubuduće o žalbama korisnika na odluke Gradske toplane odlučuje nadležni sud, a ne kao do sada Gradsko veće", naveo je Gajić.

Predstavnici opozicije kritikovali su usvajanje nove gradske Odluke o grejanju uz obrazloženje da ona sadrži brojne manjkavosti.

Odbornik koalicije "Niš moj grad" Branislav Jovanović rekao je da "ovom odlukom nijedan pojedinac neće moći da se isključi sa mreže, jer teško da će se i jedna Skupština stanara dogovoriti" o tome.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Miodrag Stanković rekao je da je Odluka nezakonita, jer u odlučivanje nisu uključeni građani Niša i stručna javnost.

Povodom usvajanja pomenute Odluke reagovali su i predstavnici Udruženog pokreta slobodnih stanara, istakavši takođe da je nedopustivo da jedan takav dokument bude usvojen bez prethodne javne rasprave.

Predsednik UPSS-a Saša Kostić rekao je za Betu da su prilikom usvajanja odluke predstavnici grada prećutali mnoge značajne izmene koje donosi, a koje su na štetu građana.

Kostić je istakao da je sada postojalo bezuslovno isključenje, a sada je potreban ceo set dokumentacije.

"Za trajno isključenje potrebna je i odluka suda i takva dokumentacija da ćete lakše doći do doktorske diplome nego do te dokumentacije", naglasio je Kositć.

Prema njegovim rečima, novom Odlukom se od korisnika traži da plate isključenje, a do sada je troškove isključenja snosila Toplana.

Kostić je rekao da je za korisnike nepovoljno i to što se kroz celu odluku provlači termin "isporučena" toplotna energija, a ne potrošena.

"Kada zajedničku potrošnju podele na broj kvadrata ispada da vam naplaćuju ceo račun prema kvadraturi. Čemu onda merači utroška", upitao je Kostić.

Na sistem daljinskog grejanja u Nišu priključeno je nešto manje od 30.000 korisnika, odnosno oko trećina svih objekata u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.