Vesti -

Rusija 2019. obustavlja, Srbija dovlači uz takse?

Beograd -- Kriterijumi za izgradnju novog rusko-nemačkog gasovoda su potpuno drugačiji u odnosu na "Južni tok".

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Cevovod "Severni tok", u dužini od 1.220 kilometara i ukupnog godišnjeg kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara gasa, udvostručio bi količinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Nemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Čitav set rigoroznih zahteva Evropske energetske zajednice za izgradnju "Južnog toka" pao je u vodu u slučaju gradnje novog cevovoda preko Baltičkog mora - "Severni tok 2", pišu Večernje novosti.

Tako je kompanija "Severni tok 2", u vlasništvu "Gasproma", pre samo nekoliko dana potpisala ugovore sa najjačim energetskim zapadnoevorpskim firmama - "Anži", OMV, "Rojal Dač Šel", "Uniper" i "Vinteršel" o finansiranju nove trase.

Kada Rusija 2019. godine obustavi trasu preko Ukrajine, Srbija će možda morati da dovlači ovaj energent upravo sa severa Evrope. Pitanje je kolika bi onda bila cena gasa zbog brojnih transportnih taksi.

Zahtevi za poštovanje Trećeg energetskog paketa, zbog kojih je i stopiran, a zatim obustavljen ruski gasovod preko Srbije, u slučaju trase od Rusije do Nemačke - apsolutno ne važi.

“Glavna stavka na kojoj je "pala" trasa "Južni tok" jeste nepoštovanje evropskih energetskih propisa, odnosno Energetske zajednice EU”, objašnjava Vojislav Vuletić, iz Udruženja za gas.

“Kako između Nemačke i Rusije nema drugih strana, odnosno gas se doprema na neutralnoj teritoriji ispod Baltičkog mora, za ovaj gasovod ne važe ta pravila”, dodaje on.

Pet evropskih energetskih kompanija će platiti čak 950 miliona evra pojedinačno, dok će preostala sredstva obezbediti "Gasprom" koji ostaje jedini akcionar u kompaniji "Severni tok 2" AG. Na taj način su otklonjene i poslednje prepreke da počnu radovi na cevovodu. Izgradnja će početi 2018. godine, a biće završen do kraja 2019. godine, saopštile su kompanije koje učestvuju u izgradnji.

Novi gasovod koji će dopremati gas sa ruskih arktičkih polja do Nemačke povećaće udeo Rusije na evropskom tržištu gasa i smanjiće protok gasa kroz Ukrajinu, saopštila je ruska gasna kompanija "Gasprom". Upravo iz ovog pravca Srbija dobija gas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.