Vesti -

Plate u Srbiji uskoro veće za 60 €, a za 2 god...

Beograd -- Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da nikad nije bila intenzivnija saradnja između Srbije i Kine, kao i Beograda i velikih gradova u Kini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Gradonačelnik Beograda se osvrnuo i na rezultate ostvarene u državi, precizirajući da kao neko ko vodi grad zna kako je teško ostvariti određene rezultate, odnosno ostvariti suficit u državi i da bez tih ušteda država bi morala ponovo da se zadužuje. "Prvi put sa tom uštedom imamo novac da investiramo u mostove, bolnice, a biće i više plate i penzije, jer sada imamo iz realnigh izvora to. Prosečna plata kada je Vučić došao bila je 350 evra, sada je 391, za osam meseci biće 450 evra, a za dve godine biće 500 evra i to ne jer nam je neko nešto dao, već što smo kao zemlja konačno zaradili", istakao je Mali.

Kako je naglasio, to je najbolja potvrda koliko su se mnoge stvari do sada promenile.

On je gostujući na tv Pink kazao da što se više sarađuje, više se približavaju kulture dve zemlje, a otvaraju se i prostori za intenzivniju saradnju u oblasti trgovine, turizma i sporta Srbije i Kine.

Mali je potsetio da je na najvećem Sajmu turizma u Kini u Šangaju pre par dana Beograd dobio posebnu nagradu za najpopularniju turističku destinaciju, dodajući da u prilog tome ide podatak da je u prva tri meseca ove godine broj kineskih turista koji su posetili Beograd bio duplo veći nego u istom periodu 2016.

On je naveo i da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema vize za kineske građane što je sjajno odjeknulo u Kini.

"Nakon ovog priznanja očekujemo još veći broj kineskih turista da dođe u Beograd", rekao je gradonačelnik dodavši da u Beogradu oko 50.000 ljudi živi od turizma.

Mali je istakao da je u Beogradu u poslednje tri godine dupliran broj stranih turista i da to ima pozitivan efekat i na budžet grada.

On je najavio da će se promocija Beograda nastaviti i u narednom periodu, precizirajući da će se krajem maja organizovati Dani Beograda u Moskvi gde će biti prezentovani svi potencijali glavnog grada, kao i da će do kraja godine biti organizovani i dani Pekinga i Teherana na kojima će se direktno promovisati i ugovarati saradnja.

"Nikada intenzivnija međunaraodna saradnja Beograda nije bila, nikada se više nismo promovisali, nikada drugi u smislu turista i investitiora nisu više dolazili kod nas. Naša obaveza kao lokomotive razvoja Srbije je da budemo prvi i guramo tu promociju u pravom smeru", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Beograd je ozbiljno gradilište, i samo u prva tri meseca ove godine izdate su 32 građevinske dozvole za izgradnju 450.000 kvadrata, što je još jedan dokaz da je Beograd atraktivan za graditelje.

On je ocenio da toga ne bi bilo da nisu stabilizovane javne finansije, jer je Beograd do pre samo tri godine bio na ivici bankrota sa dugom od oko 1,1 milijardi evra, a koji je prošle godine smanjen za 450 miliona evra, dok je deficit smanjen sa 20 na šest odsto.

"Sada imamo novca da investiramo u domove zdravlja, vrtiće, kanalizaciju, vodovod i sve ono što je važno za normalan život građana", rekao je on naglašavajući da je grad pratio primer republike i posvećenost premijera Aleksandra Vučića da Srbija postane stabilna i bezbedna i da život u njoj bude bolji.

On je kazao da neće još dugo obavljati funkciju gradonačelniika naglašavajući da je u svom dosadašnjem radu na tom mestu, najponosniji na projekat Beograd na vodi, predstojeće otvaranje dve nove fabrike posle više od decenije i aktivnih više od 500 gradilišta, zatim na železničku stanicu "Prokop" i početak gradnje nove autobuske stanice koji se očekuje u septembru ili oktobru ove godine, kao i na konsolidaciju javnih preduzeća, odgovornu socijalnu politiku i davanja bez kašnjenja.

Mali je naglasio da stvari koje treba istaći su i uređenje fasada, pešačke zone grada, ali i ulaganja u vodovod, kanalizaciju i asfaltiranje u cilju da kvalitet života u svim delovima grada bude jednak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.