Vesti -

Nemci zadovoljni: Opet bismo birali Srbiju

Nemačke kompanije koje posluju u Srbiji pozitivno su ocenile privrednu klimu u našoj zemlji.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Te kompanije su pokazale optimizam za godine koje dolaze, ali su istovremeno i istakle potrebu za intezivnijom borbom protiv korupcije, na jačanje pravne sigurnosti i transparentnosti u javnim nabavkama.

Kako su pokazali rezultati ankete o uslovima poslovanja, koju 12 godina sprovodi Nemačko-srpska privredna komora više od 60 odsto nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji smatra da je ekonomska situacija u našoj zemlji zadovoljavajuća ili dobra, dok je 84 odsto istaklo da bi danas ponovo odabralo Srbiju kao mesto za investicije.

Naime, 14 odsto ispitanika smatra da je ekonomska situacija dobra, 47 odsto da je zadovoljavajuća, a 39 odsto da je loša.

Ipak, na pitanje kakva je srpska privreda ove godine, u odnosu na prethodnu, trećina ispitanika je rekla da je bolja, dok je svega devet odsto ocenilo kao lošijom.

Prema rečima ambasadora Nemačke u Srbiji Aksela Ditmana, da bi kompanije iz te države zadržale svoje poslovanje u našoj zemlji, ali i preporučile Srbiju kao investicionu destinaciju, one insistiraju na pouzdanosti i mogućnosti planiranja.

"Očekivanja kompanija usmerena su na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i efikasniju javnu upravu. Nemačka će i dalje podržavati Srbiju kao fer i pouzdan partner, i pomoći će joj da sprovede reforme koje su potrebne da bi bila primljena u Evropsku uniju", rekao je Ditman.

On je dodao da zainteresovanost Nemačke za saradnju u oblasti privrede pokazuju i brojne posete zvaničnika te države, ali i brojni projekti, poput reforme stručnog obrazovanja i uvođenja dualnog obrazovanja, koje u Srbiji sprovode sa partnerima iz Austrije i Švajcarske.

"To ima veoma bitnu ulogu kako bi se ovde obezbedilo bolje obrazovanje i povećale šanse za zapošljavanje. Zajedno sa Vladom Srbije pokušavamo i da povećamo okvirne uslove za osnivanje preduzeća kroz startap kompanije", rekao je Ditman.

Predsednik UO Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger ukazao je kao na pozitivnu činjenicu da 48 odsto kompanija smatra da će u ovoj godini zaposliti nove radnike, za razliku od 13 odsto koje najavljuju smanjivanje.

Slična situacija je, dodao je Zeliger, i kada je reč o investicijama, pa tako tokom 2017. 48 odsto anketiranih preduzeća planira uvećanje investicija, a svega 11 odsto njihovo smanjivanje.

Zeliger je podatak o investicijama istakao kao pozitivan za srpsku privredu, jer, kako je objasnio, preduzeća investicije planiraju samo onda kada očekuju srednjeročni ili dugoročni uspeh.

"Investicije su izdatak iza kojeg stoji poslovni plan koji predviđa povrat tih troškova i stvaranje novih prihoda. Ako se investira, to je iz dobrog razloga i očigledno su učesnici ankete mišljenja da će se investicije isplatiti i da su opravdane", konstatovao je Zeliger.

Anketa je pokazala i da od 2014. raste ocena ekonomskog stanja u Srbiji - tri odsto ispitanika reklo je 2014. i 2015. da je stanje dobro, pet odsto 2016. i 14 odsto 2017.

"Prošle godine više od pola ispitanika smatralo je da je privredna situacija loša. Ove godine imamo izbalansiranu sliku i broj onih koji situaciju ocenjuju kao lošu je pala ispod 40 odsto", rekao je Zeliger.

On je dodao da ima još mnogo toga da se uradi u Srbiji, i da, na grafikonima ima mnogo crvene i sive boje, koje su ocene za loše, odnosno nepromenjeno stanje.

"Ne želim da ulepšavam sliku, ali smanjenje negativnog mišljenja, odnosno broja pesimista na 39 odsto ove godine je upečatljiv podatak", rekao je Zeliger.

Prilikom ocenjivanja faktora koji utiču na poslovanje u Srbiji najlošije su ocenjene borba protiv korupcije i kriminala, pravna sigurnost, poreski sistem i poreska uprava, transparentnost pri javnim tenderima i efikanost javne uprave.

Zadovoljavajuće ocene nemačko-srpskih kompanija dobili su kriterijumi koji se odnose na tržište rada u Srbiji - produktivnost i motivacija zaposlenih, njihove kvalifikacije, akademsko obrazovanje, troškovi rada...

Međutim, kako je pokazalo istraživanje, ove godine kao važan i novi faktor pojavio se kvalitet i dostupnost lokalnih dobavljača.

U okviru ankete koja je sprovedena u 16 država Srednje i Istočne Evrope učesnici su ocenjivali i ostale države, pa se tako u kategoriji poželjne privredne lokacije Srbija, kao i prošle godine, našla na 11. mestu, od ukupno 19 zemalja.

"U međunarodnom okruženju Srbija je u sredini, što je bolje nego u oceni atraktivnosti za investicije, ali tačno se vidi zadatak da moramo da se popnemo na listi", rekao je Zeliger.

On je dodao i da smatra problematičnim to što mnoga strana preduzeća, koja posluju u Srbiji, rade za izvoz.

"Iako vidim da dolazi do pomeranja, mislim da je šteta ako se dobre stvari, koje se ovde proizvode, stave na raspolaganje samo stranim kupcima. Mislim da treba da radimo više da dobar srpski kvalitet ponudimo i ljudima u Srbiji i srpskim preduzećima", rekao je Zeliger.

Zeliger je istakao da nemačko-srpska preduzeća podržavaju Vladu Srbije u reformskim merama.

"Svi moramo da vučemo u istom smeru, i vlada, i građani, i privreda. Mi smo spremni da to učinimo", poručio je Zeliger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.