Vesti -

U Srbiji 42 radnika staradala na radnom mestu

Savez samostalnih sindikata Srbije upozorio je da se veliki broj poslodavaca prema bezbednosti i zdravlju na radu odnosi neodgovorno.

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Kako su saopštili, prošle godine 42 radnika u Srbiji stradala su na radnim mestima.

"Neodgovoran odnos poslodavaca ogleda se kroz neprijavljivanje radnika, neosposobljavanje za bezbedne uslove rada, neopremanje sredstvima i opremom za ličnu zaštitu i neomogućavanje redovnih sistematskih pregleda", saopštio je taj sindikat povodom 28. aprila - Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu.

Istaknuto je da svaki radnik ima pravo na zdravu i bezbednu radnu okolinu i da "niko ne bi trebalo da ima dilemu šta mu je najvažnije jer su život i zdravlje iznad svega".

"Sigurni i zdravi uslovi rada tokom celog radnog veka su dobri za sve - radnika, biznis i društvo u celini. U Srbiji se, međutim, decenijama toleriše nemaran odnos, ne samo prema bezbednosti na radu, već prema ukupnoj sigurnosti i zdravlju ljudi", ocenio je Samostalni sindikat.

Dodaje se da su najugroženiji radnici u građevinarstvu, rudarstvu i prerađivačkoj industriji, kao i mladi i radnici u malim i srednjim preduzećima koji rade rizične poslove, bez neophodne obuke i ne traže zaštitu sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.