Vesti -

Kako smanjiti jaz između bogatih i siromašnih?

Beograd -- Za smanjenje jaza između bogatih i siromašnih u Srbiji potrebno je unaprediti politike koje doprinose većoj zapošljivosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To su politike obrazovanja, celoživotnog učenja, kao i aktivne politike zapošljavanja, poručeno je sa skupa, na kom je predstavljena nova onlajn platforma "Monitoring socijalne situacije u Srbiji" (MONS).

Pored toga, progresivnije oporezivanje dohotka i bolja podrška siromašnim građanima, trebalo bi da smanje jaz u dohotku između najbogatijih i najsiromašnijih građana, ocenjuju autori MONS-a.

Velika nejednakost u raspodeli dohotka, kako navode, ima negativne posledice po ekonomski rast i stabilnost društva, a osnovni uzroci visoke dohodne nejednakosti su nizak obim i kvalitet zaposlenosti, obrazovni sistem koji ne uspeva da poništi efekte socio-ekonomskih nejednakosti, neadekvatne poreska i socijalna politika.

Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa je, u izjavi za Tanjug, rekao da se ta institucija u poslednjih 15 godina u većoj meri angažovala po pitanju nejednakosti i socijalnih problema u svetu, i to na tri načina: kroz istraživanje, praktični angažman, i kroz izgradnju kapaciteta.

Na početku, politike MMF-a su se, kako navodi, uglavnom fokusirale na rast i mere efikasnosti, a sada postoje mere koje su usmerene na pobojšanje pristupa zdravstvu, na finansijsku inkluziju, i mere preraspodele u kojima fiskalna politika igra važnu ulogu.

Prema rečima direktorke programa SeConS grupe za razvojnu inicijativu Marije Babović, platforma MONS će se baviti najznačajnijim društveno-ekonomskim pitanjima u zemlji.

Pokretanjem MONS-a, SeConS grupa za razvojnu inicijativu i Fondacija za razvoj ekonomske nauke FREN, kako kaže, žele da omoguće donosiocima odluka, akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva i medijima, da na jednom mestu prate aktuelne globalne društvene trendove i njihov uticaj na Srbiju.

MONS će kvartalno predstavljati po jednu socio-ekonomsku temu, koju eksperti iz date oblasti sveobuhvatno analiziraju, koristeći relevantne i pouzdane izvore podataka, a u čitavoj ovoj godini će se analizirati temu neednakosti iz različitih aspekata.

Pokretanje platforme podržao je "PERFORM", projekat Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, koji sprovodi organizacija HELVETAS Swiš Intercooperation u partnerstvu sa Univerzitetom u Friburgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.