Vesti -

"Srbija kontroliše sve tokove novca Agrokora"

Beograd -- Ministar privrede Srbije Goran Knežević izjavio je da ne očekuje probleme u poslovanju firmi Agrokora u Srbiji i dobavljača tog hrvatskog koncerna iz Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

"Srbija kontroliše sve tokove novca Agrokorovih kompanija u Srbiji i sve isplate dobavljačima", rekao je Knežević na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje da li će to što je Skupština Slovenije usvojila "Leks Merkator" uticati na poslovanje Merkatora S u Srbiji.

Merkator S je u vlasništvu slovenačkog Merkatora koji kao posebna kompanija posluje u sastavu Agrokora.

U Sloveniji je donet "Leks Merkator" da bi se sprečilo "finansijsko iscrpljivanje" tog slovenačkog trgovačkog lanca koji u Sloveniji i Srbiji ima 25.000 zaposlenih.

Po tumačenju predstavnika Vlade Slovrenije, za razliku od "Leks Agrokora" kojim je hrvatska država preuzela upravljanje Agrokorom, slovenački zakon ne poseže u vlasničko pravo, nego štiti zaposlene u Merkatoru, njegove dobavljače i sprečava odliv novca u Agrokor koji je u problemima.

Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S, Dijamanta, Frikoma, MG Mivele, Kikindskog mlina i Nove sloge. Te firme imaju više od 11.000 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.