Vesti -

Etihad žali: Sada su svi na gubitku...

Beograd -- Uprava aviokompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazila je žaljenje zbog odluke zaposlenih u italijanskoj Alitalija da odbiju predlog za spas.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Etihad u Alitaliji ima manjinski udeo,.

"Iskreno žalimo zbog ovakvog ishoda glasanja zaposlenih, koji znači da će sve strane biti na gubitku: radnici Alitalije, njeni klijenti i akcionari, konačno i Italija, čiji je Alitalija ambasador širom sveta", izjavio je Džejms Hogan, predsednik i generalni direktor Etihad eviejšn grupe (Etihad Aviation Group) i potpredsednik Upravnog odbora Alitalije, prenosi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su akcionari Alitalije, uključujući i Etihad ervejz, u protekle tri godine obezbeđivali "ogromnu finansijsku i komercijalnu podršku".

"Etihad je, zajedno sa italijanskim akcionarima, ponovo potvrdio svoju čvrstu posvećenost i želju da podrži avio-kompaniju paketom pomoći u ukupnom iznosu od gotovo dve milijarde evra kojim bi se obezbedila podrška finansiranju sprovođenja novog petogodišnjeg poslovnog plana Alitalije. Ključan uslov da se ova podrška ostvari je bio da sve zainteresovane strane, uključujući i sindikate, ulože međusobno usaglašen i zajednički napor", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi preliminarni sporazum sa sindikatima, koji su omogućili i podržali lideri sindikata, menadžment Alitalije, predsednik Vlade Italije i tri ministra, pomogao i da se obezbedi budućnost Alitalije.

"Duboko smo razočarani time što je glasovima zaposlenih ovaj sporazum odbijen", navodi se u saopštenju.

Etihad je takođe naveo da kao manjinski akcionar Alitalije, podržava odluku Upravnog odbora da sazove sastanak akcionara za 27. april, kojim bi počele pripreme za primenu zakonom predviđenih postupaka.

Zaposleni u italijanskoj aviokompaniji Alitalija u ponedeljak su odbili predloge za spas kompanije koji su uključivali smanjenje plata i otpuštanja, nakon čega se očekuje da kompanija pokrene proceduru za bankrot.

Upravni odbor kompanije juče je saopštio da je zbog "nemogućnosti rekapitalizacije" odlučeno da se "započne procedura predviđena zakonom" odnosno bankrot i navedeno da će se upravni odbor ponovo sastati u četvrtak da bi razgovarao o tom potezu.

Rezultati referenduma među zaposlenima u Alitaliji objavljeni u ponedeljak pokazali su da je oko dve trećine zaposlenih odbilo plan vlade za spas kompanije koja je gubila dva miliona dolara dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.