Muke vozača na novoj rampi - široke trake

U "Putevima" tvrde da je nova naplatna stanica Vrčin prošla prvi test, šoferi misle drugačije.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Tanjug/Tanja Valić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

Oni koji su imali TAG uređaj prolazili su mnogo brže i nisu morali da čekaju u kolonama. Njegova upotreba znatno skraćuje vreme putovanja i omogućava vozilima prolazak kroz naplatne stanice bez zaustavljanja, što je od velikog značaja za korisnike auto-puteva, posebno u vreme praznika. Bez obzira na trend povećanja broja korisnika elektronske naplate putarine, i dalje nedovoljno vozača koristi ovu mogućnost. Razlog za to je verovatno i cena, jer im je prilikom postavljanja uređaja potrebno minimum 4.500 dinara. Sam aparat košta 2.022 dinara, dok je još 2.500 dinara kredit za prolazak kroz naplatne rampe. Svaka naredna dopuna mora biti minimum 2.000 dinara, dok se na vrednosti veće od 10.000 dinara dobija popust.

Iako se mnogim vozačima dok su čekali u kolonama činilo da je na ulazu u Beograd situacija ista kao i svih prethodnih godina, osim što se naplatna rampa zove drugačije nego lane, u "Putevima Srbije" kažu da je novi objekat opravdao poverenje i položio prvi ispit.

U "Putevima" tvrde da je maksimalno zadržavanje na prolazak kroz naplatnu stanicu "Beograd" bilo 10 minuta i napominju da su prošlogodišnja zadržavanja bila između 60 i 90 minuta. Oni su izračunali i da je lane vozačima bilo potrebno i do pola sata da bi uzeli karticu i uključili se na auto-put, dok su proteklih prazničnih dana to uspevali da urade za svega dva minuta.

Kroz naplatnu stanicu kod Vrčina tokom uskršnjih praznika, od četvrtka do ponedeljka do 19 časova, prošlo je 178.197 vozila. Na trenutke su problem pravili nesavesni vozači, koji su pravili duple kolone u traci. Oni koji na kraju svog reda nisu naišli na inkasanta, morali su da se "ubacuju" u red do njih da bi platili putarinu. To je stvaralo čep i gužvu u nekim kolonama.

U "Putevima" kažu da su saobraćajne trake na novootvorenoj naplatnoj stanici izgrađene u skladu s projektom i po važećim standardima, prenose Večernje novosti.

“Svaka traka je predviđena za po jedan red vozila, a promenljiva saobraćajna signalizacija je postavljena na nadstrešnici iznad kolovoza, odakle svaki vozač na vreme može da vidi koja traka je trenutno u funkciji, u zavisnosti od toga da li pokazuje zeleno ili crveno”, objašnjavaju u ovom javnom preduzeću.

- Pitanje "ubacivanja", odnosno prestrojavanja vozila u drugi red je pitanje kulture vozača i poštovanja saobraćajne signalizacije.

Prati B92 na Viberu

Vesti

strana 1 od 9167 idi na stranu