Vesti -

Fijat i Reno koriste, pomogao im VW

Beograd -- Prodaja automobila u Evropi je u martu porasla na dosad najviši nivo za taj mesec pošto su Fijat Krajsler i Reno iskoristili oporavak ekonomije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Oni su iskoristili oporavak kako bi privukli kupce, prenela je agencija Blumberg.

Dodatni radni dani u martu su doprineli da broj prodatih vozila poraste za 11 odsto na 1,94 miliona vozila, saopštila je danas Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA). Fijat i Reno su povećali svoj udeo na tržištu na račun regionalnog lidera Folksvagena (Volkswagen AG) i PSA grupe.

Smanjenje nezaposlenosti i 15 uzastopnih kvartala ekonomskog rasta u evrozoni podigli su poverenje potrošača u Evropi i podstakli tražnju za automobilima, što je u kontrastu sa neočekivanim opadanjem prodaje vozila u SAD. ;

U Britaniji je prodaja u martu skočila za 8,4 odsto zbog najavljenih promena zakona o porezu na vozila koje stupaju na snagu u aprilu.

Rast prodaje će se ipak verovatno usporiti jer sve više potrošača pribegava deljenju vozila i drugim alternativama posedovanju svog automobila, a prognoze su da će rast ove godine iznositi 2,7 odsto.

Folksvagen je u martu ostvario rast od 6,2 odsto ali mu je udeo na tržištu opao na 21,4 odsto, čemu su posebno doprineli problemi u vezi dizel motora i varanja na testovima emisije štetnih gasova.

PSA grupa koja je u martu dogovorila kupovinu evropske sekcije Dženeral motorsa (General motors Co.) je takođe izgubila deo udela na tržištu i sada je na 16,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.