Vesti -

30 godina nije pipano, sad će Kinezi da srede FOTO

Beograd -- Rekonstrukcija pruge Rasputnica G – Rakovica – Resnik u dužini od 7,5 kilometara počela je danas, a radovi bi trebalo da budu završeni do marta iduće godine.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Ugovorom je predviđena rekonstrukcija i zamena građevinske i elektrotehničke infrastrukure. Radovi podrazumevaju prilagođavanje visine perona garniturama BG voza u stanici Rakovica, sređivanje perona i nadstrešnica u stajalištu Kijevo - Kneževac, zatim u stanici Resnik, izgradnju podhodnika i dogradnju stanične zgrade, kao i garaže sa jednim pomoćnim kolosekom, modernizaciju tri putna prelaza i rekonstrukciju propusta. Radovi neće uticati na redovno odvijanje železničkog saobraćaja. Projekat je uradio Saobraćajni institut CIP.

Glavni izvođač radova, čija je vrednost 23,7 miliona evra, je kineska kompanija CCECC (China civil engineering construction corporation). Radovi se finansiraju iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD.

Ta deonica je deo pruge Beograd-Mladenovac-Niš-Preševo (granica sa Makedonijom).

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Infrastrukture železnice Srbije" Dušan Garibović rekao je da je to prvi put da jedna kineska kompanija radi na pruzi u Srbiji.

"Završetkom ove rekonstrukcije rešićemo južni izlaz iz beogradskog železničkog čvora i dobiti dve celine, jednu od 85 kilometara ka Baru i drugu od oko 100 kilometara ka Nišu", istakao je Garibović.

On je dodao da će se tim projektom poboljšati i funkcionisanje BG voza.

"Železnica praktično sprovodi vladinu politiku, kroz zajednički rad evropskih, ruskih, kineskih kompanija, ali i domaćih za koje verujem da će nadgraditi svoje kapacitete i zaposliti više ljudi", istakao je Garibović.

Obeležavanju početka radova prisustvovala je ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović ,koja je rekla da svaka rekonstrukcija znači više putnika, mogućnost razvoja i više novca za železnicu.

"Na ovom delu se nije radilo ništa poslednjih 30 godina, ali se nadam da će od sada kroz nove tehnologije i znanje takav pristup biti promenjen kako bismo mogli da pričamo o modernim prugama", istakla je Mihajlovićeva.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Ona je rekla da je Koridor 10 najvažniji za Srbiju i da je ostalo više od 370 kilometara za koje još nije ugovorena rekonstrukcija.

"U prošloj godini smo modernizovali više od 120 kilometara pruge, a ove godine se planira još 223 kilometara", navela je Mihajlovićeva.

Generalni direktor kineske kompanije CCECC Žao Dianlong rekao je da će ta kompanija striktno poštovati obaveze iz ugovora.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

"Upravljaćemo i kontrolisati izvođenje građevinskih radova uz posebnu pažnju na bezbednosne uslove. Imamo potrebno iskustvo i omogućićemo nova radna mesta", rekao je Žao.

Rok za završetak radova je 351 dan.

Ugovor su potpisali 5. januara generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Dušan Garibović i direktor predstavništva za Srbiju kompanije CCECC Žu Tianran.

Deonica Rasputnica G - Rakovica - Resnik je deo pruge Beograd - Mladenovac - Niš - Preševo (granica sa Makedonijom).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.